Thursday , April 25 2024

200 de morminte românești din cimitirul central din Cernăuți vor fi scoase la licitație, iar rămășițele pământești vor fi îngropate în alt loc

În jur de 200 de morminte româneşti din cimitirul central din Cernăuţi aflate în paragină, ai căror proprietari sau urmaşi nu se cunosc, vor fi scoase la licitaţie de autorităţile locale, iar rămăşiţele pământeşti ale celor răposaţi vor fi reînhumate în alt loc, a declarat viceprimarul Igor Krohmali, transmite marţi Agenţia BucPress, citată de Agerpres. Multe dintre locurile de veci sunt de pe vremea când Bucovina de nord aparținea României.

Conform agenţiei de presă citate, este vorba de cimitirul central Horecea de pe strada Zelena. Creşterea cimitirului nu este posibilă, iar noile înmormântări sunt interzise în cadrul rezervaţiei istorico-culturale “Cimitirul de pe strada Zelena”, a explicat viceprimarul din Cernăuţi.

În trecut, era posibil să se cumpere locuri de înmormântare acolo, dar această normă a fost abolită în 2007. Cu toate acestea, oamenii care au documente relevante pentru aceste parcele au dreptul la înmormântare acolo, notează BucPress.

Întrucât nu mai este posibil să se facă noi înmormântări şi pentru că sunt multe restricţii privind îngroparea în mormintele lăsate în paragină, autorităţile au hotărât să ca rămăşiţele din mormintele româneşti să fie exhumate, iar locurile respective de veci să fie scoase la vânzare.

În ceea ce priveşte mormintele pentru care nu există informaţii despre proprietari sau urmaşi, autorităţile plănuiesc să le inventarieze şi să le scoată la licitaţie.

Potrivit declaraţiilor viceprimarului, cele mai multe dintre aceste morminte datează din perioada când Bucovina de nord aparţinea României. În privinţa lor nu există documente de arhivă, inscripţii sau date de identificare, astfel încât autorităţile nu pot afla cine sunt proprietarii sau urmaşii acestora. Se estimează că există aproximativ 200 de astfel de morminte în cimitir.

Cimitirul de pe strada Zelena din Cernăuţi este unul dintre cele mai mari şi mai importante cimitire din Ucraina şi are o istorie bogată şi variată. Decizia de a exhuma rămăşiţele din mormintele româneşti şi de a scoate locurile de veci la licitaţie suscită îngrijorări cu privire la păstrarea şi respectarea patrimoniului cultural şi istoric al oraşului Cernăuţi, notează BucPress. (Agerpres)

Vezi si

Noi norme privind încălcarea regulilor de circulație în străinătate adoptate de Parlamentul European

Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan …