Sunday , September 25 2022

2 milioane de tigani din Romania, indemnati sa-si recunoasca etnia. In 2050, vor fi 40% din populatie

Declarati-va identitatea. Iata ce-i indeamna pe rromi cea mai mare organizatie din etnia lor. Apelul vizeaza recensamantul din octombrie si vine dupa ce la precedenta numaratoare, 75% dintre ei s-au declarat romani si nu rromi.
Romani Criss le atrage atentia familiilor de tigani ca unde sunt multi puterea creste si doar asa pot fi rezolvate problemele comunitatii.
Peste 500.000 de rromi au fost inregistrati la ultimul recensamant, acum 9 ani. Neoficial, organizatiile neguvernamentale sustin ca numarul ar trece de doua milioane.
La recensamantul din 2002 doar 25% dintre rromi si-au recunoscut identitatea.
Restul, de teama ca ar putea fi marginalizati, ca ar plati in plus anumite taxe sau pur si simplu ca in buletin le va fi mentionata etnia au preferat sa spuna ca sunt romani.
Ca sa le schimbe mentalitatea, Romani Criss, cea mai mare organizatie de rromi de la noi, a hotarat sa initieze o campanie.
Avantajele ar fi urmatoarele: atragerea de fonduri europene pentru comunitati, mai multa putere si un cuvant de spus atunci cand se fac propuneri legislative sau strategii guvernamentale. Si exemplele pot continua.
Ar mai fi un avantaj: foarte multi rromi nici nu figureaza inca in acte.
Statisticile oficiale arata ca in 30 de ani numarul tiganilor s-a dublat, depasind 500.000. De curand, Directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane a declarat ca o romanca naste in medie 1,3 copii, in timp ce o femeie de etnie roma trei copii. Asta ar insemna ca in 2050 numarul rromilor ar putea ajunge la aproape 40% din populatia Romaniei.
Situatii in care apar discrepante majore intre numarul real si cel inregistrat la recensamintele oficiale exista si in alte tari europene, cum ar fi Bulgaria, Ungaria sau Cehia. Urmatorul recensamant in Romania este programat in octombrie.

Vezi si

Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy au fost retrase de la vânzare din toate magazinele din România

Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy au fost retrase de la vânzare din toate magazinele …