Thursday , April 25 2024

Studenţii ies în stradă şi cer "6% pentru EDUCAŢIE". Elevii, în grevă japoneză

protest

Studenţii din mai multe oraşe din Romania ies azi în stradă pentru a protesta faţă de subfinanţarea sistemului de Educaţie. Elevii sunt alături de ei, Consiliul Național al Elevilor anunţând desfășurarea unei greve japoneze. Există excepţii. Elevii bucureşteni nu vor face grevă japoneză şi nici nu se vor solidariza cu acţiunile de protest ale studenţilor, a declarat marţi, pentru Mediafax, vicepreşedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti (CMEB), Cleopatra Nestor.
Studenţii au anunţat că vor ieşi azi în stradă şi vor solicita Guvernului să aloce 6% din PIB pentru Educaţie. “Ca urmare a nemulţumirilor legate de felul în care guvernanţii tratează educaţia din România, studenţii din întreaga ţară vor ieşi în stradă miercuri, 13 noiembrie, pentru a cere astfel Guvernului Romaniei alocarea a 6% din PIB pentru educaţie”, a anunţat ANOSR.
Proteste sunt anunţate la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.
Studenţii se declară “revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională”.
Printre nemulţumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional.
“Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea şi de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cât şi rată populaţiei cu studii superioare”, se mai arată în comunicat.
Principala revendicare a studenţilor, care ar aduce de altfel un beneficiu masiv educaţiei, este respectarea legii şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, subliniază ANOSR.
Studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30% subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.
Consiliul National al Elevilor a anuntat, la randul sau, ca miercuri elevii se vor afla in greva japoneza.
Elevii bucureşteni nu vor face grevă japoneză şi nici nu se vor solidariza cu acţiunile de protest ale studenţilor, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti (CMEB), Cleopatra Nestor.
“Nu suntem de acord cu nicio formă de grevă. Avem alte priorităţi. Suntem elevi. Nu ne asumăm decizia Consiliul Naţional al Elevilor”, a spus Cleopatra Nestor.
Vicepreşedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti a mai spus că elevii bucureşteni nu vor participa nici la protestul anunţat de studenţi.
“Nu vom participa nici la protestul studenţilor. Suntem elevi, ne vedem de calitatea de elev”, a adăugat Nestor.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că nu are nicio problemă privind greva japoneză anunţată pentru miercuri de Consiliul Naţional al Elevilor, el precizând că respectă “dreptul acestora de a se exprima liber” .

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …