Friday , April 19 2024

Scăderi puternice pe bursa românească după anunțul modificărilor fiscale. Băncile scad cu peste 10%, companiile energetice cu 5-6%

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere semnificativă, miercuri dimineață, iar indicele principal BET afișa -7,67%, la circa 45 de minute de la debutul ședinței de tranzacționare. Scăderi importante au fost și pe ceilalți indici BETPlus arăta -7,44%, BET-NG (privind energia si utilitățile aferente) -5,63%, BET-XT -6,84%, BET-BK -5,44%. Cea mai mică scădere a fost înregistrată la BET-Fi, al SIF-urilor, de 2,73%.

În indicele principal al bursei, ajuns la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, cea mai mare scădere era consemnată la Banca Transilvania, de 14,47%. Motivul căderii îl reprezintă taxa suplimentară pe lăcomie pentru sectorul bancar. BRD, de asemenea, afișa o valoare în scădere cu 10,93%. Patria Bank -6,8%, Erste Group Bank -6,6%.
OMV Petrom și Romgaz au deschis, de asemenea, pe roșu, cu -5,48%, respectiv -4%. Alte companii: Nuclearelectrica -4,32%, Transgaz -3,61%, Conpet -6,93%.
Valoarea totală a tranzacțiilor era de peste 823 milioane lei (177,1 milioane euro), cea mai mare valoare, de peste 700 milioane lei, fiind făcută cu acțiuni ALRO. Pe locul al doilea se afla Banca Transilvania cu 51,7 milioane lei și BRD cu 2,96 milioane lei.
Scăderea Bursei este semnificativă, iar investitorii sunt speriaţi pentru faptul că prin această taxă pe care statul vrea să o impună practic reduce din profiturile băncilor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al SAI Certinvest, Horia Gustă, menţionând că situaţia s-ar putea clarifica după publicarea ordonanţei de urgenţă privind noile taxe în Monitorul Oficial.
“Scăderea este reală. Este o scădere semnificativă. Investitorii sunt speriaţi pentru faptul că prin această taxă pe care statul vrea să o impună practic reduce din profiturile băncilor. Reduce se pare substanţial prin nişte mecanisme care se pare că nu au legătură chiar cu profitabilitatea lor, adică nu e corectă ancorarea în ROBOR. Pe de altă parte ar mai trebui să ne gândim şi să vedem pasul doi, în momentul în care banca va fi obligată să plătească o taxă “pe lăcomie”, cum i-a spus Guvernul, practic aceste taxe vor fi transferate către clienţi. Prin urmare, aceste costuri vor fi plătite tot de către populaţie. Şi ultimul aspect cred că se referă la ce se întâmplă cu băncile mici sau cu jucătorii mai mici care s-ar putea să aibă o problemă reală în a plăti aceste costuri motiv pentru care s-ar putea să vedem o consolidare a pieţei bancare în continuare. Adică o reducere a numărului de jucători din piaţă. Şi mă refer nu numai la piaţa bancară, mă refer la toate pieţele unde discutăm de o asemenea taxă. Unde profitabilitatea e mică, o taxă pe cifra de afaceri poate fi echivalentă cu închiderea companiilor cu profitabilitate foarte mică”, a spus Horia Gustă.
El a afirmat că sunt afectate şi companiile din domeniul energetic, precum Electrica sau Transgaz.
“Dacă vine o taxă pe veniturile lor este normal ca toate companiile care activează în acest domeniu să aibă venituri mai mici. Şi atunci este normal ca investitorii să vândă”, a declarat Horia Gustă.
Potrivit acestuia, ordinele de vânzare din această dimineaţă au venit de la toate tipurile de investitori, atât locali cât şi internaţionali.
“Acum discutăm de ce a vorbit ministrul dar nu a văzut nimeni ordonanţa. După ce vedem ordonanţa publicată în Monitorul Oficial şi înţelege toată lumea de când se aplică şi cum se aplică s-ar putea ca lucrurile să se liniştească. Deocamdată cred că acesta este următorul pas, să vedem ordonanţa publicată în Monitorul Oficial. După aceea, la una sau două zile lucrurile vor începe să se liniştească puţin şi să nu mai avem o dorinţă de vânzare excesivă cum a fost azi. Astăzi au fost volume pe Bursă în prima oră mai mari decât media volumelor înregistrate în tot anul”, a mai spus Horia Gustă.
HotNews

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …