“Salut, dictatorule!”, i-a spus in loc de bun venit Juncker lui Viktor Orban, la summit-ul de la Riga

22/05/15 ora:2:47pm

juncker-orban“Salut, dictatorule!”, in acest fel l-a intampinat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe premierul Ungariei, populistul Viktor Orban, vineri, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, potrivit unui fotoreporter al France Presse.

Jurnalistii care transmit de la sosirea liderilor celor 28 de state membre ale UE la summitul din capitala Letoniei nu au auzit si raspunsul lui Orban la o asa primire, dar au vazut ca acesta si-a pastrat zambetul, la fel ca Juncker, care era in mod vizibil plin de verva si ii primea pe participantii la summit cu diverse gesturi de prietenie.

Se pare ca i-a propus premierului elen Alexis Tsipras, sosit fara cravata, sa i-o imprumute pe a sa.

Orban este adesea criticat pentru ceea ce adversarii sai, cum ar fi fostul comisar european Louis Michel, califica drept “deriva autocratica”. De la venirea sa la putere in 2010, el a angajat reforme radicale in justitie, media si economie, care au fost considerate draconice de opozitia din tara si au fost criticate in strainatate.

Mai mult, premierul Viktor Orban a sugerat recent ca intentioneaza sa redeschida dezbaterea privind pedeapsa cu moartea, abolita in 1990 in Ungaria si interzisa in UE, declansand un protest in cadrul Uniunii Europene.