Președintele Consiliului regional Cernăuți nu achită cauțiunea uriașă  stabilită pentru mită și atacă în instanță sentința

19/02/20 ora:6:26am

Președintele Consiliului regional Cernăuți, Ion Muntean (foto) – acuzat că a primit 180.000 USD mită în schimbul facilitării dării în arendă a Sanatoriului Brusnița din raionul Chițmani – a atacat decizia Curții Supreme Anticorupție privind eliberarea sa pe o cauțiune de 10 milioane de grivne, potrivit Ukrinform, notează Libertatea Cuvântului.

Într-un comentariu pentru Ukrinform, preluat de publicația cernăuțeană Libertatea cuvântului, Ion Muntean a confirmat că nu a plătit cauțiunea fiindcă a atacat sentința și că este în așteptarea decizia instanței. Pe de o parte, serviciul de presă al instanței anticorupție a confirmat în  dimineața zilei de 17 februarie că președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ion Muntean, nu ar fi achitat cauțiunea de 10 milioane de grivne. Pe de altă parte purtătorul de cuvânt al Curții Supreme Anticorupție din Ucraina, Vadym Klișcenko, a declarat că pe data de  17 februarie a primit un apel din partea  apărării președintelui Consiliului Regional din Cernăuți iar cazul a fost programat pentru examinare pe 20 februarie, cu începere la ora 14:15. Conform unor estimări făcute pe cursul valutar din 12 februarie, cu o zi înainte de luarea măsurii instituirii cauțiunii respective, echivalentul a 10 milioane de grivne depășea suma de 400 mii USD, adică ceva mai mult decât mita despre care anchetatorii îl acuzau pe Ion Muntean că ar fi vrut să o obțină, inițial.

Reamintim că, inițial, procurorii de la Biroul Național Anticorupție din Ucraina (BNAU) au cerut arestarea preventivă a lui Muntean pentru 60 de zile cu dreptul de depunere a unei cauțiuni în valoare de 15 milioane de grivne, în condițiile în care avocatul său spune că valoarea maximă a cauțiunii pentru acuzat în astfel de proceduri penale este de 630 mii de grivne iar majorarea acestei sume de 24 de ori. Ulterior s-a stabilit eliberarea oficialului pe o cauțiune de 10 milioane de grivne. De asemenea, instanța de judecată l-a obligat pe președintelui Consiliului Regional Cernăuți să preda pașaportul de străinătate, să poarte o brățară electronică de supraveghere și să nu comunice cu inculpații din acest caz pe durata anchetei.

Ion Muntean, etnic român, este liderul regional al partidului Batkivșcina (Patria), condus de Iulia Tymoșenko și a fost ales în 2015 în fruntea Consiliului Regional Cernăuți. Reacțiile nu au lipsit în mediul politic. În susținerea explicită a lui Ion Muntean din partea unor politicieni care au criticat faptul că BNAU a dat publicității – trunchiat, spun politicienii respectivi – fragmente din dialoguri surprinse de anchetatorii tocmai pentru a compromite oameni politici incomozi, cum ar fi chiar șeful CR Cernăuți. De asemenea, printr-un demers mai larg la nivelul Radei Supreme (cu susținerea mai multor cercuri politice și oligarhice din Ucraina și care doar coincide cu această anchetă față de  Ion Muntean) se urmărește demiterea conducerii BNAU. (D.P.)