Thursday , April 25 2024

Premiul Nobel pentru Fizica, impartit de trei britanici

Nobel

Cercetatorii David Thouless, Duncan Haldane si Michael Kosterlitz au castigat premiul Nobel pentru fizica pe 2016 pentru “descoperirile teoretice in domeniul tranzitiilor de faza si fazelor topologice ale materiei”, adica diferitelor stari prin care poate trece materia, a anuntat, marti, Academia Regala Suedeza de Stiinte.
Numele laureatilor din acest an, originari din Marea Britanie, au fost anuntate intr-o conferinta de presa de Goran K. Hansson, secretarul permanent al Academiei Regale Suedeze de Stiinte.
Premiul Nobel pentru Fizica pe 2016 a fost impartit astfel: jumatate pentru David J. Thouless si jumatate pentru F. Duncan M. Haldane si J. Michael Kosterlitz.
“Acestia au descoperit comportamentele total neasteptate ale materialelor solide (…). Descoperirile lor au pregatit terenul pentru obtinerea de noi materiale, cu tot felul de noi proprietati”, explica The Guardian.
Anul trecut, premiul Nobel pentru fizica a fost atribuit cercetatorilor Takaaki Kajita (Japonia) si Arthur B. McDonald (Canada), care au demonstrat ca particulele neutrino nu sunt lipsite de masa.
Sezonul premiilor Nobel din 2016 a debutat luni, odata cu atribuirea premiului pentru medicina, ce a fost acordat cercetatorului japonez Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismelor autofage.
Premiul Nobel pentru chimie va fi decernat miercuri, 5 octombrie.
In mod traditional, premiul Nobel pentru literatura va fi decernat la o data ce este comunicata cu doar cateva zile inainte de anuntul oficial. De regula, acest premiu este anuntat intr-o zi de joi. In 2016, Nobelul pentru literatura ar putea fi atribuit pe 6 sau 13 octombrie.
Premiul Nobel pentru pace, singurul care este atribuit de Norvegia, va fi anuntat vineri, 7 octombrie.
Luni, 10 octombrie, va fi atribuit premiul Nobel pentru economie.
Fiecare laureat Nobel primeste o diploma, o medalie din aur si un cec in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 832.000 de euro).
Ceremoniile oficiale de inmanare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm si Oslo pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului acestor distinctii, industriasul si filantropul suedez Alfred Nobel (21 octombrie 1833 – 10 decembrie 1896).

Vezi si

Noi norme privind încălcarea regulilor de circulație în străinătate adoptate de Parlamentul European

Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan …