Tuesday , April 16 2024

Parlamentarii au votat mărirea pensiilor

Indexarea pensiilor cu 4% a fost aprobată de Parlament, după ce au avut loc dezbateri prelungite pe acest subiect. Opoziţia a cerut ca pensionarii să primească mai mult.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în sesiunea extraordinară, cu 307 de voturi “pentru”, 2 “împotrivă” şi 3 abţineri, ordonanţa de urgenţă 1/2013 pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul stabilirii valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei.
Deputaţii puterii şi cei ai opoziţiei şi-au adus acuze reciproce privind cine este vinovat de actuala valoare a punctului de pensie.
Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu această ordonanţă. Aceasta a fost dezbătută luni şi de Senat.
Deputatul PDL Roberta Anastase şi ministrul Muncii Mariana Câmpeanu au avut, înainte, un schimb de replici, Anastase arătând că indexarea punctului de pensie ar trebui să se facă cu 6%, nu cu 4% cât propune Guvernul, în timp ce Câmpeanu a susţinut că pensionarii au fost minţiţi de PDL.
“E un lucru salutar că această indexare apare, dar este corect şi calculele noastre arată că această indexare ar trebui să aibă loc cu 6% şi nu cu 4%. Credem că există resurse financiare pentru acest lucru, dacă luăm în calcul creşterea aparatului adminstrativ”, a spus Anastase.
În replică, Mariana Câmpeanu a spus că într-adevăr pensionarii au fost minţiţi, dar de PDL, care nu a pus în aplicare legea când a trebuit.
“Da, este adevărat, nu aceasta este valoarea punctului de pensie care ar trebui să fie, da, într-adevăr, pensionarii au fost minţiţi. Dacă legea, bună, rea, aşa cum era şi votată aşa cum a fost votată ar fi fost aplicată, în 2011, valoarea punctului de pensie ar fi fost 777 lei, în 2012 de 822 lei, iar acum 850 lei. Dar nu aţi aplicat legea şi nu v-a interesat puterea de cumpărare a pensionarilor”, a spus Câmpleanu.
“În 2014, valoarea punctului de pensie va fi din nou indexată în funcţie de indicatorii care vor fi la acea dată, in funcţie de inflaţie şi de creşterea salariului mediu. O dată cu intrarea în vigoare a acestei legi, în mod normal, orice persoană trebuia să primească un coeficient de corectie”, a adăugat Câmpeanu.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus, la rândul său, că “nu trebuie să facă caz unii care au votat cum am votat legea pensiilor”, făcând referire la Roberta Anastase. El a spus că PDL a făcut discriminări prin aplicarea legii pensiilor, în special în cazul pensionarilor militari.
Deputatul UDMR Antal Istvan a cerut, cu această ocazie, rezolvarea problemei pensiilor parlamentarilor care, în ultimii 20 de ani, au muncit la armonizarea legislaţiei şi care acum sunt pensionari.
“Acum se solicită mărirea pensiilor pentru securişti, dar colegii care au intrat în Parlament pe 22 decembrie 1989 şi au muncit la armonizarea legilor nu vorbeşte nimeni? Acei demnitari care în primii 20 de ani au muncit în Parlament, se muncea atunci în Parlament, se legifera”, a spus Antal Istvan, adăugând că acest Parlament trebuie să facă dreptate acelor colegi care sunt acum pensionari.
Vicepreşedintele Camerei Viorel Hrebenciuc (PSD) a precizat însă că această problemă ţine de Statutul deputaţilor şi senatorilor.
“Efortul bugetar e unul considerabil. Am considerat că a fost prioritatea zero să ne ţinem de cuvânt pe aceste teme: vor fi alocări necesare atât pentru revenirea la salariile din 2010, cât şi pentru indexarea pensiilor”, a declarat marţi premierul Victor Ponta.

Vezi si

Azi începe perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale

Partidele politice, alian­țele, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor putea, începând de …