Tuesday , April 16 2024

Marea Britanie a aprobat un dispozitiv respirator pentru tratarea cazurilor de Covid-19 în afara secţiilor ATI

Ingineri britanici şi germani au reuşit să realizeze, în mai puţin de o săptămână, un dispozitiv care le permite pacienţilor infectaţi cu coronavirus să fie trataţi în afara unităţilor de terapie intensivă (ATI) ale spitalelor, a anunţat luni University College London (UCL), scrie agenția EFE, citată de Agerpres.

Aparatul, conceput împreună de către UCL, University College Hospital din Londra şi Mercedes Formula One, furnizează oxigen plămânilor fără a mai fi nevoie de folosirea unui ventilator pentru respiraţie asistată.

Întrucât Covid-19 provoacă dificultăţi respiratorii şi de asemenea afectează într-o măsură mai mare persoanele care au patologii respiratorii, echipamentele pentru respiraţie asistată sunt esenţiale pentru tratarea pacienţilor.

Noul aparat funcţionează la fel ca dispozitivele pentru presiune pozitivă continuă în căile aeriene (CPAP), care se folosesc în spitale şi pentru tratarea apneei de somn la domiciliu. Este de fapt o mască facială care furnizează un flux constant de aer şi oxigen prin gura şi nările persoanei bolnave. Datorită presiunii, plămânii rămân deschişi şi creşte astfel cantitatea de oxigen care pătrunde în plămâni, reducându-se efortul pacientului de a respira.

Agenţia britanică de reglementare pentru medicamente şi produse sanitare a omologat aparatul, circa 40 de bucăţi fiind deja achiziţionate de University College Hospital şi de încă trei spitale din Londra.

Dacă utilizarea acestor dispozitive va da rezultate bune, Mercedes a anunţat că într-o săptămână poate să înceapă producţia a circa 1.000 de aparate de acest fel pe zi.

Acest dispozitiv ar putea astfel să înlocuiască în unele cazuri ventilatoarele pentru respiraţie asistată, al căror număr limitat a condus la saturarea secţiilor de terapie intensivă în statele cele mai afectate de pandemia de coronavirus.

În Italia, dispozitivele CPAP se folosesc deja pentru tratarea cazurilor de Covid-19, iar în Lombardia, regiunea italiană cea mai afectată, circa 50% dintre pacienţii care au fost trataţi cu astfel de dispozitive nu au mai avut nevoie de ventilare mecanică, ce se efectuează în unităţile de terapie intensivă şi este mult mai invazivă, întrucât necesită sedarea pacientului.

HotNews

Vezi si

Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România și un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 – …