Friday , April 26 2024

Iohannis: Constituția spune că procurorii sunt sub autoritatea ministrului justiției, nu în subordinea lui

Președintele Klaus Iohannis a avut un discurs incisiv, miercuri, la ședința de prezentare a bilnațului activității Ministerului Public, trimițând săgeți către cei care încearcă să creeze „deliberat” confuzie despre sistemul judiciar din România, în încercarea de a obține un control mai amplu și de a slăbi independența procurorilor.
iohannis

„Românii nu își doresc ca infractorii să facă legea și ca magistrații să fie subordonați politicului”, a declarat președintele.
El a menționat că Ministerul Public are un rol foarte bine definit în Constituție, iar procurorul este un apărători nu numai ale ordinii, ci și al drepturilor civile. „A devenit un obicei în România să se dezbată statutul procurorilor. Este sintetizat foarte bine în Constituție: ei sunt sub autoritatea ministrului justiției, în niciun caz în subordinea ministrului justiției”, a spus Klaus Iohannis, într-0 aluzie clară la cererea ministrului justiției de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Tudorel Toader nu a fost prezent miercuri la bilanțul Ministerului Public.
„A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului. În aceste discuții se invocă frecvent articolul din Constituție care stabilește că activitatea procurorilor se desfășoară sub autoritatea ministrului justiției. Vreau să fiu foarte clar aici: sintagma din Constituție este «sub autoritatea ministrului justiției», și în niciun caz «în subordinea ministrului justiției». Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de Legea Fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independența procurorilor și de a legitima supunerea lor față de voința politicului, fapt inacceptabil”, a declarat Klaus Iohannis.
Șeful statului a subliniat că este o discuție falsă cea care acreditează ideea că procurorii sunt inamicii societății. Iohannis a spus că demersurile din partea unor indivizi certați cu legea sunt menite să decredibilizeze justiția. „Acum nu se discută despre chestiuni de fond, care pot fi în mod cert îmbunătățite, ci se încearcă intimidarea celor care aplică legea”, a spus președintele.
Constituția României nu dă dreptul la liniște al celor care încalcă legea, a punctat președintele.
El a mai spus că cea mai bună apărare pentru procurori în aceste condiții este standardul înalt de etică și profesionalism. Imparțialitatea, integritatea și profesionalismul înseamnă corecta instrumentare a dosarelor, cu respectarea drepturilor civile, a spus Iohannis.

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …