Thursday , March 28 2024

Iohannis a sunat-o pe Dancila sa vorbeasca despre mutarea ambasadei la Ierusalim, premierul nu i-a raspuns la telefon

Şeful statului a reacţionat vineri dimineaţă, după ce Liviu Dragnea a anunţat că ambasada României din Israel va fi mutată la Ierusalim si un memorandum va fi adoptat de Guvern in acest sens.

iohannis Şeful statului ar fi intenţionat să aibă o discuţie cu premierul de spre mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim, dar nu i s-a răspuns la telefon.

Surse oficiale au precizat pentru ŞtirileProTV că preşedintele Klaus Iohannis a sunat-o pe Viorica Dăncilă vineri dimineaţă, înainte de ora 10:00. Prim-ministrul nu i-a răspuns şi nici nu a sunat înapoi până la acest moment.
Administratia Prezidentiala a făcut o serie de precizări privind competențele în materie de politică externă ale Președintelui României:
Potrivit art.80 alin.(1) din Constituție, Președintele României reprezintă statul român. Curtea Constituțională, prin deciziile 784/26.09.2012 și 683/27.06.2012, a arătat că “regimul politic consacrat de Constituție trebuie să fie calificat ca fiind unul semiprezidențial și că, potrivit art.80 alin.(1) din Constituție, Președintele României reprezintă statul roman, ceea ce înseamnă că în planul politicii externe conduce și angajează statul. Acest text constituțional îi permite să traseze liniile viitoare pe care statul le va urma în politica sa externă, practic să îi determine orientarea în planul relațiilor externe, ținând cont, desigur, de interesul național. O atare concepție este legitimată de caracterul reprezentativ al funcției, Președintele României fiind ales de cetățeni prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
De asemenea, Curtea a mai arătat că, în planul politicii externe, primul-ministru are competența constituțională de a asigura realizarea politicii externe a țării [art.102 alin.(1) din Constituție], ceea ce înseamnă că, în funcție de orientarea stabilită de reprezentantul statului în plan extern, care este Președintele statului, Guvernul, prin reprezentantul său, urmează să implementeze în mod corespunzător măsurile față de care statul s-a angajat. Prin urmare, Curtea a constatat că rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, el trebuind să urmeze și să îndeplinească obligațiile la care România s-a angajat la nivel de stat”.
Curtea observă “că acest rol este unul de execuție, așadar, unul derivat, și nu originar, cum este cel al Președintelui României”.
Mai mult, precizăm că potrivit art. 91 alin.(2) din Constituția României și a Legii nr. 37/1991, înfiinţarea, desfiinţarea şi schimbarea rangului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare reprezintă o atribuție a Președintelui României, prin care acesta își exercită prerogativele în domeniul politicii externe. Înfiinţarea misiunilor diplomatice presupune şi stabilirea sediului (locaţiei) lor, element esenţial al misiunii. În consecinţă, orice modificare a sediului trebuie aprobată la acelaşi nivel ca şi înfiinţarea acestora.
În cazul de față, problema mutării Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim nu este o problemă cu caracter tehnic, ci este o decizie de politică externă cu implicații importante.
stirileprotv.ro

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …

One comment

  1. Nici nu merita acest ” strain ‘ sa i se raspunda !