Thursday , April 18 2024

VIDEO. Protest. Fotbaliștii iranieni au refuzat să intoneze imnul țării lor în debutul meciului cu Anglia

Fotbaliștii echipei naționale a Iranului au refuzat să intoneze propriul imn național înaintea meciului cu Anglia de la Cupa Mondială din Qatar, în semn de protest și de solidarizare cu revoltele din țara lor.

În momentul în care la stația de amplificare a stadionului a fost pus imnul Iranului, stadionul a început să huiduie, iar jucătorii s-au aliniat așa cum se face în mod tradițional, însă niciunul nu l-a intonat. Aceasta a fost forma de protest a fotbaliștilor față de represiunile din țara natală. Activiștii din Iran au fost cei care le-au cerut fotbaliștilor să nu cânte imnul și nici să nu se manifeste în cazul în care marchează.

După ce au evitat de multe ori să răspundă la întrebări în cadrul conferinţelor de presă cu privire la situaţia actuală din ţara lor, în special în ceea ce priveşte condiţia femeilor, membrii echipei naţionale iraniene pur şi simplu nu au cântat imnul la meciul de debut, ceea ce reprezintă în mod evident un act semnificativ de protest faţă de regimul de la Teheran, notează „Le Figaro”.

Numeroşi fani din ţară acuzaseră echipa naţională a Iranului că se află de partea regimului de la Teheran. Înainte de a pleca spre Doha, echipa s-a întâlnit cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi, un conservator. Fotografiile jucătorilor alături de Raisi, unul dintre ei făcând o plecăciune în faţa acestuia, au devenit virale şi au stârnit un val de indignare pe reţelele sociale, în timp ce tulburările sociale făceau ravagii pe strazi, fiind înăbuşite în sânge.

Iranienii erau deosebit de indignaţi mai ales pentru că sportivii din întreaga lume au vorbit în numele demonstranţilor din Iran, în timp ce echipa lor a rămas în mare parte tăcută.

Televiziunea de stat iraniană nu i-a arătat pe jucătorii aliniaţi pentru imn înainte de începerea meciului din Qatar, menţionează Reuters.

În Iran au loc în această perioadă proteste masive și au loc multe arestări după decesul Mashei Aminin, o tânără de 22 de ani care a murit după ce a fost arestată pentru că a refuzat să poarte hijabul corect.

Iran a avut însă parte de un debut nefast și a fost învinsă cu 6-2 de Anglia.

surse: spotmedia, ziare.com

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …