Saturday , October 8 2022

VIDEO: Primul gol din istoria fotbalului validat cu tehnologia Goal-Line

franta-honduras

Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Pentru prima oară în istoria fotbalului, un gol a fost atribuit graţie tehnologiei pentru linia porţii, în cursul meciului dintre Franţa şi Honduras (scor 3-0), disputat duminică seara la Porto Alegre, în Grupa E a Cupei Mondiale 2014.

Primul gol validat cu ajutorul tehnologiei Goal-Line a fost marcat în propria poartă de portarul hondurian Noel Valladares. El a fost înscris în minutul 48 şi a permis Franţei să-şi mărească avantajul la două goluri.

Portarul a trimis involuntar mingea dincolo de linia porţii, după un şut al atacantului francez Karim Benzema, balonul lovind mai întâi bara.

Arbitrul a acordat golul după ce a avut confirmarea în timp real, pe ceasul său, graţie noii tehnologii, că mingea a depăşit integral linia porţii.

Cele 12 stadioane ale Cupei Mondiale 2014 sunt echipate cu tehnologia Goal-Control 4-D. Sistemul, conceput de firma germană GoalControl GmbH, funcţionează cu 14 camere de mare viteză, câte 7 pentru fiecare poartă.

Potrivit FIFA, “poziţia mingii este înregistrată în trei dimensiuni, în mod continuu şi automat, din momentul în care ajunge în apropierea liniei porţii”.

Sistemul a fost testat în condiţii reale de joc cu ocazia Campionatelor Mondiale ale cluburilor din 2012 (Japonia) şi 2013 (Maroc), apoi la Cupa Confederaţiilor 2013 din Brazilia, însă la niciuna dintre aceste competiţii arbitrii nu au fost nevoiţi să apeleze la ajutorul tehnologiei.

 

Vezi si

Ceahlăul și Foresta se înfruntă în derbyul primelor două clasate în Seria I

Meciul este programat sâmbătă, de la ora 15.00, în cadrul etapei a VII-a a Ligii …