Tuesday , March 19 2024

Trei fotbalisti de la Astra Giurgiu, suspendaţi provizoriu după ce au urmat un tratament interzis de Agentia Antidoping

Jucătorii Kehinde Fatai, Takayuki Seto şi Alexandru Ioniţă de la Astra Giurgiu au urmat un tratament interzis de Agenţia Mondială Antidoping, informează gsp.ro.

Cei trei au urmat un tratament intravenos cu vitamine şi minerale la o clinică privată din Bucureşti, care a postat în scop publicitar imagini cu ei pe reţelele de socializare.

Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) s-a autosesizat şi a deschis o anchetă. Acest tip de tratament devine unul interzis de WADA dacă prin perfuzie este introdusă în corpul unui sportiv o cantitate mai mare de 100 de mililitri la 12 ore şi există suspiciuni că acea cantitate a fost depăşită.
Seto, Fatai şi Ioniţă vor fi suspendaţi provizoriu după ce ANAD îi va notifica de începerea cercetării în cazul lor.
Cristian Balaj, preşedintele ANAD, a declarat, marţi, la DigiSport, că vina principală este a medicilor care i-au tratat pe jucători, deoarece aceştia ar fi trebuit să cunoască faptul că metoda este una interzisă.
“Pot să vă confirm că agenţia are pe rol un asemenea subiect. Dovezile, informaţiile noastre sunt mult mai multe decât ceea ce a apărut în presă. Confirm că am discutat cu jucătorii. Ei au dat dovadă de un comportament, o atitudine impecabile, o inocenţă, o sportivitate şi o educaţie senzaţionale (…)
Jucătorii nu şi-au băgat singuri acul în venă. Legea 227 spune că medicii nu au voie să administreze, să recomande substanţe sau metode care sunt pe lista interzisă. Din păcate, ca în cazul lui Pârvulescu, vorbim de metoda M22 din cod, care spune că, la metode interzise, obligatoriu atunci când este notificat sportivul el este suspendat provizoriu. Noi nu dăm informaţia dacă am trimis notificarea sau când am trimis-o. Când se trimite o notificare, aceasta se trimite sportivului, clubului, federaţiei, COSR, MTS. Dacă vorbim de fotbal, obligatoriu o trimitem la FIFA şi la UEFA”,a declarat Balaj, care a spus că nu poate oferi informaţia dacă mai sunt alte cazuri de acest fel la Astra.
Fundaşul Paul Pârvulescu de la Academica Clinceni a fost suspendat provizoriu de Agenţia Naţională Antidoping (ANAD), începând cu 3 iunie, după ce a declarat într-o emisiune difuzată pe Internet că a urmat o terapie cu injecţii intravenoase la o echipă din România. Jucătorului i-a fost ridicată suspendarea la 13 august, din lipsă de probe.
Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a anunţat, în 19 noiembrie 2019, că trei handbaliste ale echipei Corona Braşov, ale căror nume nu au fost dezvăluite la acea vreme, sunt suspectate de utilizarea unor proceduri interzise. Ele ar fi urmat o terapie cu laser intravenos, interzisă de regulamentul WADA.
Ulterior, numărul sportivelor acuzate de folosirea acestei terapii, trimise de club la o clinică privată, s-a mărit la 17.
Pentru că au colaborat cu ANAD, suspendările lor au fost îngheţate în această vară, jucătoarele revenind pe teren.

secretarasite

Vezi si

Cosmin Matei, fotbalistul Sepsi, depistat pozitiv la testul antidoping după meciul cu U Craiova

Patronul echipei Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Laszlo Dioszegi, a declarat, luni, pentru Agerpres, că jucătorul …