Tuesday , April 30 2024

Tenis: Mai multe erori de arbitraj la turneul de la Monte Carlo au întărit ideea tehnologizării acestui domeniu

Mai multe erori de arbitraj, dintre care unele cu consecințe grele, au afectat turneul de tenis ATP Masters 1.000 de la Monte Carlo de săptămâna trecută și au întărit interesul pentru arbitrajul tehnologic, care va fi generalizat din 2025 în circuitul ATP și care, deși nu e perfect, are meritul de a fi acceptat de ansamblul jucătorilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

Jucătorul rus Daniil Medvedev, frustrat de arbitraj, și-a rezumat opinia: “Arbitrii nu mai știu să-și facă treaba”, a spus acesta după înfrângerea sa din optimile de finală în fața compatriotului său Karen Hacianov.
La finalul meciului, o minge a adversarului său a sărit clar în afara terenului, dar arbitrii nu au semnalat greșeala, iar Medvedev a continuat schimbul de mingi pe care l-a pierdut, înainte de a arăta urma incriminată și a izbucni în furie.
A doua zi, a fost rândul lui Jannik Sinner care a pierdut semifinala contra viitorului câștigător al turneului, Stefanos Tsitsipas, când grecul a comis o dublă greșeală sinonimă cu dublu break pentru italian în setul trei, dacă ar fi fost semnalat. Urma ar fi putut fi ascunsă de ochii arbitrului de linie de o mică movilă de zgură.
Dar pentru a evita erorile umane și protestele cunoscute ale jucătorilor, ATP a recurs din 2017 (primele teste au avut loc anul acesta la turneul ATP Next Gen) la arbitrajul tehnologic, iar toți jucătorii par să accepte fără comentarii deciziile digitale, chiar dacă nu sunt infailibile.
Adesea, sistemul electronic a fost folosit suplimentar de către arbitrii de linie, iar jucătorii au putut recurge la acesta în cazul unui dezacord cu arbitrajul uman. Pe suprafață dură, acest sistem Hawkeye s-a generalizat, în special după perioada pandemiei de Covid.
Pe zgură, o suprafață mai mobilă, sistemele digitale au fost aleatorii, în afară de Foxtenn, care utilizează camere reale și nu o reconstrucție digitală, dar care costă mai mult.
ATP a explicat, prin vocea președintelui său, Andrea Gaudenzi, că tenisul “merită forma cea mai precisă de arbitraj” și a decis în februarie 2023 că arbitrii de linie vor dispărea de la toate turneele din circuit (turnee de Mare șlem sunt indepedente, dar numai organizatorii de la Roland Garros refuză acest lucru) în favoarea arbitrajului tehnologic începând cu 2025.

Vezi si

Şase canotori suceveni au câștigat în acest week-end medalii de aur la Campionatul European din Ungaria

România a cucerit în premieră o medalie de aur în proba masculină de dublu vâsle …