Thursday , April 25 2024

TAS a decis: 68 de atleti rusi, interzisi la Jocurile Olimpice

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul Comitetului Olimpic Rus (ROC) si al celor 68 de atleti care solicitau dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro dupa ce au fost suspendati de Federatia internationala de specialitate (IAAF), informeaza AFP.

anti-dopping

“Juriul TAS a confirmat validitatea deciziei IAAF conform careia sportivii a caror federatie nationala a fost suspendata sunt ineligibili pentru competitiile organizate sub egida IAAF”, a anuntat TAS in motivarea deciziei sale.

Conform TAS, Comitetul Olimpic Rus ramane “abilitat sa selectioneze ca reprezentanti ai Federatiei Rusiei la Jocurile Olimpice de la Rio sportivii rusi care indeplinesc criteriile si sunt eligibili pentru a concura conform regulamentului IAAF. Iar in prezent, doar doi atleti rusi, saritoarea in lungime Daria Klisina si Iulia Stepanova (800 m), au fost recalificati de IAAF”.

Cei trei judecatori ai TAS au estimat, de asemenea, ca nu sunt competenti pentru a determina daca sportivii rusi selectionati trebuie sa fie inscrisi “ca reprezentanti ai Federatiei Rusiei sau ca atleti independenti”.

IAAF a reactionat imediat cu usurare la decizia TAS, apreciind ca aceasta va crea “conditii de competitie cu arme egale intre sportivi”.

Totodata, TAS s-a declarat “confuz” in privinta aplicarii imediate cu efect retroactiv a regulamentului IAAF, adoptat pe 17 iunie 2016, care prevede criterii de eligibilitate exceptionale pentru sportivii a caror federatie a fost suspendata.

In virtutea acestui regulament, doar sportivii care sunt rezidenti in strainatate si/sau fiind supusi unui sistem de control antidoping altul decat sistemul rus sunt eligibili. Astfel a fost permisa recalificarea Dariei Klisina.

“Aceasta regula”, considera TAS, “ce include criteriile bazate pe o activitate anterioara, nu lasa practic nicio posibilitate atletilor solicitanti sa se conformeze”.

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …