Friday , April 26 2024

Tara in care sportivii care pierd la Olimpiada pot ajunge in lagare

Cei care câştigă “evadează” din sărăcie, Partidul Comunist oferindu-le casă, maşină şi o sumă frumoasă de bani. Cei care pierd, pot avea probleme uriaşe şi au de ce să se teamă pentru vieţile lor.

Coreea de Nord este pe locul cinci în clasamentul pe medalii, după ce patru dintre sportivii din ţara comunistă asiatică au cucerit medalii de aur, iar un al cincilea a câştigat medalia de bronz.

“Sper că fi adus un pic de fericire liderului nostru, Kim Jong-un”,  a spus judoka An Kum-ae, imediat după ce a primit aurul olimpic. “Ca atletă, cred că, prin câştigarea aurului olimpic, aduc glorie ţării mele şi îi sprijin pe oamenii naţiunii mele”, a adăugat sportiva, citată de Reuters.

Acasă o aşteaptă o primire cu urale, cum o aşteaptă şi pe RIM Jong Sim, câştigătoarea probei feminine de haltere, categoria 69 de kilograme, proba în care argintul a fost cucerit de o româncă, Roxana Cocoş.

Însă, pentru cei care nu reuşesc să câştige, problemele pot apărea imediat. Antrenorul echipei naţionale de fotbal a Coreei de Nord a fost exclus din Partidul Muncitorilor şi a fost obligat să se apuce de zidărie, pierderea a trei meciuri consecutive la Cupa Mondială din 2010 fiind considerată “trădare”.

Un sportiv nord-corean care a reuşit să fugă din statul comunist spune că diferenţa dintre a câştiga şi a pierde este imensă. Lee Chang-soo a fost medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de Judo din 1989. Însă, în 1990, Lee a pierdut în faţa unui sud-corean la Jocurile Asiatice de la Beijing. Cum tensiunile dintre Coreea de Nord şi cea de Sud sunt uriaşe, Lee a fost forţat să se retragă din sport după acea înfrângere.

Mai mulţi sportivi nord-coreeni care au pierdut în faţa unor adversare din Coreea de Sud au fost obligaţi să muncească în lagăre, potrivit Amnesty International. În prezent, 200.000 de oameni muncesc în aceste “gulaguri” ale secolului XXI. Cei mai mulţi sunt acuzaţi de trădare şi lucrează înfometaţi şi sub ameninţarea execuţiei, arată Amnesty.

Lee, de exemplu, a fost trimis la o mină de cărbune. (realitatea.net)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …