Tuesday , April 16 2024

Suma uriașă pierdută de cluburile europene de fotbal din cauza pandemiei 

Meciurile disputate cu porţile închise în cele cinci mari campionate europene de fotbal în ultimele două sezoane, din cauza pandemiei de Covid-19, au privat cluburile de încasări de 2,5 miliarde euro în „ziua de meci”, a anunţat, marţi, cabinetul internaţional de consultanţă şi audit KPMG, citat de AFP.

Începând cu primăvara anului 2020, competiţiile au fost suspendate un timp şi cele care s-au reluat au încheiat sezonul cu stadioane goale, reducând cu 27 la sută numărul meciurilor cu public în sezonul 2019/2020 în Anglia, Germania, Spania, Italia şi Franţa, explică studiul.

Impactul a fost cel mai puternic în Bundesliga, campionatul cu cea mai mare medie de spectatori la nivel mondial (42.000), cu 157 de milioane de euro pierderi pentru cele 18 cluburi, în timp ce Ligue 1, cu o frecvenţă medie de 23.000 spectatori de meci, a pierdut de trei ori mai puţin (48 milioane euro).

La nivel de cluburi, în termeni absoluţi, FC Barcelona şi Real Madrid sunt cele mai afectate, cu 39 şi 35 de milioane de euro pierderi. În consecinţă, încasările lor s-au stabilit între 136 milioane euro şi 120 milioane euro.

Întrucât sezonul 2020/2021 s-a desfăşurat total cu porţile închise în cinci ţări, KPMG se aşteaptă la o pierdere cumulată de “peste 2 miliarde de euro” în acest exerciţiu.

Cabinetul de audit consideră că sezonul care va începe nu va aduce decât o recuperare parţială a acestor pierderi.

Vezi si

Flacăra olimpică a fost aprinsă la Olympia (Grecia), cu 101 zile înaintea JO de la Paris

Flacăra olimpică a fost aprinsă marţi la vechiul sit Olympia, în Grecia, cu 101 zile …