Thursday , March 28 2024

Sucevenii au acaparat podiumul la Gala Canotajului Românesc

Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan (foto) au fost premiați după ce au devenit în acest an primii canotori români din istorie campioni mondiali în proba de dublu rame masculin

Dublă campioană europeană și mondială la dublu vâsle și 8^1 în 2022, Simona Radiș a primit titlul de “Sportivul anului” în canotajul românesc în cadrul galei organizate, luni, de Federația Română de Canotaj.
“Când am venit spre această gală nu mă așteptam să vin singură aici și să primesc acest premiu minunat, pentru că de obicei sunt alături de Ancuța (n.r. – suceveanca Ancuța Bodnar, colega din barca de dublu vâsle). Lucrul care m-a făcut pe mine să mă maturizez anul acesta a fost faptul că imprevizibilul poate să te facă mai puternic. La Mondiale, după ce am concurat la dublu, am rugat-o pe Ancuța să se roage pentru mine să am putere să mai fac o cursă bună și la 8^1. Iar când am terminat toată lumea mi-a spus că Ancuța a trăit cursa cu sufletul alături de mine. A fost ca și cum ea a tras alături de noi. Deci în barca de 8^1 nu au fost doar 8 și cârmaciul, ci 9 plus cârmaciul. Mulțumesc pentru acest premiu și sper să ne revedem la cât mai multe astfel de momente, fericiți și privind spre viitor”, a afirmat Radiș.

În cadrul galei au fost premiați de asemenea sucevenii Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, primii canotori români din istorie campioni mondiali în proba de dublu rame masculin.

Marius Cozmiuc: “A fost un an foarte frumos pentru noi, cu multe surprize”

Marius Cozmiuc s-a arătat mândru de performanța realizată la Racice. “A fost un an foarte frumos pentru noi, cu multe surprize. La începutul lui nu știam cum va fi, pentru că urma să îmi schimb colegul de barcă (n.r. – pe Ciprian Tudosă cu Sergiu Bejan). Însă m-am înțeles foarte bine cu Sergiu încă de la început, îi mulțumesc că a fost receptiv și că ușor-ușor performanțele noastre au început să apară. Şi iată că în final împreună am reușit să aducem României primul aur mondial în proba de dublu rame masculin. Iar asta ne face foarte mândri”, a afirmat Cozmiuc.

Elisabeta Lipă: “Vreau să ne ambiționăm, iar la Olimpioada de Paris România să nu lipsească de la startul niciunei probe”,

Președinta Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, s-a arătat mulțumită de performanțele reușite de sportivi în 2022, dar a subliniat că își dorește ca la startul fiecărei probe de canotaj de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 să fie prezentă o barcă a României.

“Premiem azi excelența, cei mai buni sportivi și toți suntem mândri că ne aflăm de atâția ani în topul federațiilor sportive naționale. Am avut un an extrem de bogat, iar faptul că azi plouă înseamnă că avem viitor. Chiar dacă urmează un an extrem de greu, și mă refer la calificările pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Eu îmi doresc să nu mai văd după nicio competiție niciun sportiv cu capul în jos. Trebuie să înțelegem toți că eșecurile fac parte din viața noastră. Eu la Barcelona am ieșit campioană olimpică, iar următorul an nu am prins finala. Așa că după fiecare eșec trebuie să te întorci în cantonament cu o dorință și mai mare de a demonstra. Eu vă vreau pe toți campioni, și cât timp voi fi președinte de federație nu mă voi lăsa până nu veți trăi toți momentele de succes și de glorie la Jocurile Olimpice. Pentru că un sportiv nu se simte împlinit dacă nu ajunge măcar o dată la Jocurile Olimpice, acolo unde sunt cei mai buni. De aceea vreau să ne ambiționăm, iar la Paris România să nu lipsească de la startul niciunei probe”, a spus ea.

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, și-a arătat susținerea față de canotajul românesc și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la performanțele realizate în acest an. “Pentru a fi astăzi prezenți aici (n.r. – la gala de premiere a sportivilor) este nevoie ca fiecare dintre noi să își facă datoria. Sportivii știu că pentru a reuși să treacă primii linia de sosire au nevoie de o armată de oameni în spate care să îi ajute și să le ofere sprijin. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea performanțelor canotajului românesc în acest an. Noi, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, sprijinim excelența și performanța, e o datorie a noastră. Faptul că Simona Radiș și Ancuța Bodnar sunt nominalizate pentru titlul de ‘echipajul feminin al anului 2022’, iar Antonio Colamonici pentru cel de ‘antrenorul anului’ de către Federația Internațională de Canotaj vă face cinste tuturor”, a menționat Covaliu.

Premiile din Gala Canotajului Românesc 2022 au fost acordate după cum urmează:

Sportivul anului: Simona Radiș (dublu vâsle feminin și 8+1)

Laureați seniori: Mihai Chiruță, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu și Marian Enache (patru vâsle masculin), Mihăiță Țigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan-Constantin Berariu, Florin Lehaci (patru rame masculin), Ioana Vrînceanu și Denisa Tîlvescu (dublu rame feminin), Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Ancuța Bodnar, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Adrian Munteanu(8+1 feminin), Ionela Cozmiuc (simplu vâsle, categorie ușoară), Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan (dublu rame masculin), Ancuța Bodnar și Simona Radiș (dublu vâsle feminin).

Laureați juniori: Delia Mirabela Grădinaciuc, Andreea Todirică, Iulia Valentina Nedelcu, Ana Maria Mătran

Laureați tineret: Iulia Liliana Bălăucă, Andrada Maria Moroșanu, Alexandra Roxana Ungureanu, Andreea Patricia Cireș, Emanuela Ioana Ciotău, Cristina Florentina Drugă, Andrei Mândrilă, Claudiu Neamțu.

În anul 2022 Federația Română de Canotaj a cucerit 34 de medalii la competițiile internaționale importante: 4 la Campionatele Mondiale de seniori (4 de aur), 8 la Campionatul European de seniori (5 de aur, 3 de bronz), 5 la Campionatele Europene de juniori (3 de aur, 1 de argint, 1 de bronz), 3 la Campionatele Mondiale de tineret (1 de aur, 1 de argint, 1 de bronz), 5 la Campionatele Mondiale de juniori (1 de aur, 1 de argint, 2 de bronz), 9 la Campionatele Europenele de tineret (5 de aur și 4 de argint). (D.C.)

Vezi si

LPS Suceava se menține pe podium în Liga Elitelor U14

LPS Suceava a rămas pe podium în Liga Elitelor U14, după ce a câștigat derbyul …