Friday , April 19 2024

Suceveanca Lăcrimioara Perijoc are șanse la o medalie la Campionatele Mondiale de box din India

La compețitia programată în perioada 15-26 martie, la New Dehli, sportiva originară din Zamostea va urca în ring la categoria 54 de kilograme, din postura de vicecampioană mondială en-titre

România va participa cu patru sportive la Campionatele Mondiale de box feminin de la New Delhi, programate în perioada 15-26 martie.

Printre acestea se numără și suceveanca Lăcrimioara Perijoc, pugilista originară din comuna Zamostea având, alături de Claudia Nechita și Loredana Marin, cele mai mari șanse să cucerească o medalie în India.

”Noi am fost la două turnee anul ăsta, în ianuarie am fost în Serbia, după aceea am fost în Maroc, apoi am tras niște concluzii, am văzut niște greșeli care le-au făcut acolo și am încercat să le remediem. Sper că acum să meargă mai bine decât au mers la turneele respective. Eu mă aștept la fiecare dintre ele să facă o figură frumoasă, să facă un salt, dar valoric, dacă stau și mă gândesc, Lăcrămioara, Claudia și Loredana sunt cele trei care au și carte de vizită și experiență. Mai puțin Alexandra Gheorghe, care este vicecampioană europeană de junioare, dar are 20 de ani și nu este coaptă, să zic așa”,a  declarat antrenorul coordonator al lotului de box senioare, Adrian Lăcătuș.

Acesta a adăugat: “Suntem în linie dreaptă cu pregătirea, vom merge cu patru senioare mari și late, nu am mai mult. E un Campionat Mondial în India, destul de greu, și să mă duc să mă plimb, nu am cu cine. Astea sunt fetele care au valoare cât de cât acum. De regulă, eu îmi pun obiective mărețe, una-două medalii, dar toate fetele au șansele lor. Depinde și un pic de arbitraj, ca de obicei la noi, și sigur și de noroc acum. Eu mă bazez și pe faptul că sunt șapte-opt țări care boicotează aceste Mondiale. Nu sunt cele mai valoroase, dar sunt țări care au tradiție. Puțină lume a înțeles că în 2019, când a ieșit Loredana Marin campioană europeană, cinci țări care erau pretendente la medalie nu s-au prezentat. A fost pandemia de Covid-19 atunci”.
La New Delhi vor face deplasarea patru pugiliste: Lăcrămioara Perijoc (categoria 54 kg), vicecampioană mondială, Claudia Nechita (cat. 57 kg), clasată pe locul cinci la JO de la Tokyo, Loredana Marin (cat. 60 kg), campioană europeană de tineret, toate de la CSA Steaua, și Alexandra Gheorghe (cat. 52 kg), de la CSM Slatina.

În ce privește calificarea la JO 2024 de la Paris, Lăcătuș a opinat că aceste Mondiale nu sunt criteriu de calificare la JO 2024, așa cum a susținut la un moment dat Federația Internațională (IBA – International Boxing Association): ”Noi suntem la curent cu veștile care apar și scandalul ăsta care există între ei. Eu pot să spun că noi suntem cam mici față de ceea ce se hotărăște acolo. Eu nu cred că va fi criteriu de selecție, cred că va rămâne așa cum știam noi Jocurile Europene din Polonia (21 iunie – 2 iulie). Acolo ne ducem cu fetele care credem că au șanse. Cred că vor fi tot cele patru, doar dacă nu intervine vreo schimbare în funcție de rezultatele de la New Delhi. Mai am câteva fete care au trecut de la tineret la senioare, dar încă nu au experiență și este o diferență destul de mare între tineret și senioare din punct de vedere valoric. Mai sunt niște turnee în care le voi verifica pe fete după Mondiale și atunci o să am în minte cu cine mergem la calificări”.

La Mondialele din India, IBA a promis un fond de premiere de 2,4 milioane de dolari, premiile fiind la fel ca anul trecut: 100.000 dolari – medalia de aur; 50.000 – argintul și 25.000 – bronzul. Galele de box au loc în sala de 6.000 locuri K.D. Jadhav Indoor Hall din capitala Indiei.

”Premiile sunt consistente, e un stimulent în plus. S-au mărit și premiile de la Ministerul Sportului. Cine iese campioană mondială ia rentă viageră și s-a realizat pentru toată viața. Eu îmi doresc de mult să egalăm performanța obținută de soția mea, care este și ea la conducerea lotului, adică să mai scoatem o campioană mondială. Ne-ar sta bine în palmares, plus o medalie olimpică și pe urmă pot să-mi văd liniștit de creșterea copiilor”, a adăugat Lăcătuș.

Pe 15 martie are loc deschiderea oficială a competiției și tragerea la sorți, iar între 16 și 23 martie au loc meciurile până în sferturile de finală inclusiv, pe 25 martie sunt prevăzute semifinalele, iar finalele pe 26 martie.

La Mondialele de la Istanbul din 2022, Lăcrămioara Perijoc a cucerit argintul la cat. 54 kg.

Mihaela Cijevschi Lăcătuș, antrenoarea Lăcrămioarei Perijoc, rămâne singura pugilistă română care a cucerit aurul la Mondiale, performanță reușită în 2005 la Podolsk, în Rusia, la care se adaugă un bronz în 2006 la cat. 57 kg. (D.C.)

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …