Friday , April 19 2024

Suceveanca Gianina Beleagă, dublă campioană mondială, și-a anunțat retragerea din canotaj 

Dubla campioană mondială la canotaj Gianina Beleagă, născută în 1995 la Valea Moldovei și legitimată la CSA Steaua, a anunțat că se retrage din activitatea competițională.

“Canotajul a fost și este prima mea dragoste. Sunt profund recunoscătoare pentru prietenii pe care i-am făcut prin intermediul lui, lecțiile și experiențele dobândite; pentru medaliile câștigate și momentele grele, zâmbetele și lacrimile care m-au făcut cine sunt.

Cum toate lucrurile ajung la un final, doresc să anunț oficial retragerea mea din canotaj. Cu toate acestea, în momentul în care o ușă se închide, o alta se deschide. Sunt nerăbdătoare să încep un alt capitol. Abia aștept să trec prin provocări noi și să ating alte vârfuri ale așa-numitului tablou “viață”.

Aș dori să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut de-a lungul timpului și m-au ajutat să parcurg cei 14 ani de carieră”, se arată în mesajul postat pe Facebook de canotoarea de 27 de ani.

Gianina are în palmares două titluri de campioană mondială de seniori în proba de dublu vâsle categorie uşoară, în 2017 şi 2018, o medalie de bronz la Campionatele Europene (2020), în aceeaşi probă, şi un argint la simplu vâsle categorie uşoară, la Europenele din 2021.

Totodată, la Jocurile Olimpice, în proba de dublu vâsle categorie uşoară, Gianina Beleagă a ocupat locul 8 la Rio de Janeiro (2016) şi locul 6 la Tokyo (2021).

Gianina s-a născut la Valea Moldovei pe 21 mai 1995, iar la 13 ani a fost selectată pentru canotaj. ”Antrenorii Ioan Despa şi Vasile Avrămia au fost cei care m-au convins să vin la canotaj, iar primii ani i-am făcut la Fălticeni. Aveam 51 de kilograme când am început, iar în primul an am pus zece kilograme pe mine, plus 4 centimetri în plus la înălţime. Brusc, m-am oprit acolo. Din 2009 până în 2015 am încercat să mă îngraş, dar nu am putut”, povesteşte Gianina.

Începutul carierei a fost promiţător. Deşi nu avea masivitatea unora dintre colegele ei, Gianina a prins un loc în barca de 8+1 şi a cucerit medalii de aur la Campionatele Mondiale de juniori din 2012 şi 2013. Anii au trecut, dar ea a rămas la aceeaşi greutate, în timp ce colegele ei au crescut. A ajuns astfel rezervă. A tras cu ochiul către dublul de categorie uşoară, care tocmai începuse să se coaguleze, dar acolo era testată perechea Ionela Livia Lehaci şi Andreea Asoltanei.

”În 2014 am decis să renunţ la canotaj şi să mă axez pe şcoală. Luasem examenul de Bacalaureat cu notă mare şi îmi făceam planuri în această direcţie. În vacanţă, domnii antrenori Dorin Alupei şi Cristi Maliş m-au contactat pentru a reveni în pregătire, pentru a face categorie. Andreea Asoltanei avea nişte probleme medicale şi era nevoie de mine, pentru a face pereche cu Ionela Lehaci”, a declarat sportiva suceveancă legitimată la Steaua. (O.S.)

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …