Thursday , March 28 2024

Suceveanca Ancuța Bodnar și botoșăneanca Simona Radiș, în prim-planul Galei Canotajului Românesc

Cele două au fost desemnate sportivele anului 2021. “Împreună am format o echipă care va deveni din ce în ce mai puternică și care la Paris promite să obțină cât mai multe medalii pentru România”, a spus Ancuța Bodnar.

Componentele echipajului feminin de dublu vâsle, Ancuța Bodnar și Simona Radiș, care au obținut singura medalie de aur a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, au fost desemnate, miercuri, sportivele anului 2021 în cadrul galei Federației Române de Canotaj.

Ancuța Bodnar a declarat că obiectivul următor al canotajului românesc este obținerea unui număr mult mai mare de medalii la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. “Mulțumesc federației, Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Ministerului Sportului, dar mai ales colectivului tehnic și colectivului medical fără de care rezultatele noastre nu ar fi fost posibile. Împreună am format o echipă care va deveni din ce în ce mai puternică și care la Paris promite să obțină cât mai multe medalii pentru România”, a spus Bodnar.

La rândul ei, Simona Radiș a afirmat că anul 2021 a fost unul special, însă de acum nu se gândește decât la obiectivele următoare: “Ne bucurăm să ne aflăm aici, este o gală specială după un an special pentru că sărbătorim niște rezultate extraordinare. Ne bucurăm de acest rezultat, dar îl lăsăm unde îi este locul. Deja obiectivele noastre sunt clare, sunt în viitor și strălucesc și noi muncim pentru a ajunge la ele”.

Președinta Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, s-a arătat mândră de faptul că disciplina sportivă pe care o conduce a rămas pentru al patrulea an consecutiv cea mai bună din România.

“Ştiu că numai împreună putem face ca România să nu trăiască din excepții. Pentru că avem copii talentați, avem știință, avem și antrenori, puțini, e adevărat. Mie îmi place performanța, îmi place să câștig. Când pierd învăț din ce am greșit și caut să nu repet greșelile. Mă bucur că familia canotajului, care este una mică dar puternică, demonstrează că se poate. Eu sunt foarte mândră că federația noastră are pentru al patrulea an cele mai bune rezultate din sportul românesc”, a afirmat Lipă.

Prezent la Gala Canotajului Românesc, fostul tenisman Ion țiriac a declarat că sportul românesc nu poate trăi numai din excepții și că trebuie să pornească reconstrucția de la zero.

“Dacă noi nu ne întoarcem să pornim de la zero (n.r. – în sportul românesc), încă 50 de ani de acum încolo nu vom avea decât excepții și megastaruri. Dar numai cu excepții nu poate să trăiască o țară. Niciodată o țară nu trăiește numai cu oameni bogați. O țară trăiește cu cei pe care îi îmbogățește țara. Eu mă simt onorat să fiu aici, nu cred că e un sportiv aici în fața căruia eu să nu scot pălăria și să mă închin, pentru că eu știu ce înseamnă sportul. Trebuie să ne unim ca încet-încet să îi facem pe cei care sunt la conducerea acestei țări să înțeleagă că tineretul este frustrat și nu mai avem de unde să alegem. Dacă nu semănăm, nu avem nici ce să culegem”, a precizat țiriac.

Cu ocazia evenimentului de miercuri a fost anunțat oficial noul parteneriat de mobilitate al Federației Române de Canotaj cu țiriac Auto și Ford, dar și cu Fundația Ion țiriac.

Laureații anului 2021 în canotajul românesc:

Seniori

Sportivii anului 2021: Simona Radiș și Ancuța Bodnar (dublu vâsle)
Finaliștii la Jocurile Olimpice de la Tokyo: Gianina Elena Beleagă și Ionela Livia Cozmiuc (dublu vâsle feminin categorie ușoară), Maria Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea (8 plus 1 feminin), Mihăiță Vasile Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Constantin Berariu și Cosmin Pascari (patru rame masculin), Marius Vasile Cozmiuc și Ciprian Tudosă (dublu rame masculin);

Tineret: Adriana Surupaceanu, Ioana-Mădălina Moroșan, Lorena Constantin, Iuliana Timoc și Victoria Ştefania Petreanu (patru plus unu rame feminin)

Juniori: Daria Ioana Dinulescu, Maria Guzran, Elena Maria Robitu și Ancuța Adelina Ungurean (patru rame feminin), Andrei Petrișor Axintoi și Iliuță Leontin Nuțescu (dublu rame masculin).

În anul 2021, Federația Română de Canotaj a cucerit 30 de medalii la competițiile internaționale majore: 3 la Jocurile Olimpice de la Tokyo (1 de aur și 2 de argint), 6 la Campionatele Europene de seniori (2 de aur și 4 de argint), 16 la Campionatele Europenele de tineret și juniori (10 de aur și 6 de argint) și 5 medalii la Campionatele Mondiale de tineret și juniori (3 de aur și 2 de bronz).

Vezi si

LPS Suceava se menține pe podium în Liga Elitelor U14

LPS Suceava a rămas pe podium în Liga Elitelor U14, după ce a câștigat derbyul …