Thursday , May 30 2024

SUA cer Elvetiei sa extradeze sapte oficiali FIFA

Sepp Blatter, presedintele FIFA
Sepp Blatter, presedintele FIFA

Autoritatile americane au cerut Elvetiei sa extradeze sapte oficiali FIFA care au fost arestati in luna mai, sub acuzatii de coruptie, informeaza AFP. Cererile formale de extradare au fost primite miercuri, anunta Biroul Federal de Justitie al Elvetiei. Cei sapte directori FIFA arestati in luna mai la Zurich fac parte din grupul celor 14 oficiali trimisi in judecata pentru acuzatii de coruptie.

Acuzatiile vin dupa o ancheta de amploare a FBI. Ca urmare a solicitarii venite din America, Biroul Federal de Justitie al Elvetiei ii va audia pe cei sapte si in 14 zile trebuie sa dea un raspuns. Termenul poate fi insa extins daca exista motive serioase pentru acest lucru.

Biroul de justitie va comunica in cateva saptamani daca accepta cererea, iar daca raspunsul este afirmativ, cei acuzati vor putea face apel la curtea penala sau la curtea suprema federala, scrie BBC.

Noua membri ai FIFA si cinci parteneri ai instantei mondiale a fotbalului au fost pusi sub acuzare pe 27 mai pentru coruptie, furt si spalare de bani, fiind acuzati ca au primit sai distribuit peste 150 de milioane de dolari din 1991, pentru drepturile de difuzare a trei turnee mondiale. Sapte dintre ai au fost arestati la Zurich, orasul unde isi are sediul FIFA.

Acuzatiile privesc presupuse fapte de coruptie petrecute in ultimii 20 de ani, incluzand modul in care FIFA a acordat statutul de tara-gazda a Cupei Mondiale la fotbal, dar si afacerile privind drepturile de televizare. Reamintim ca presa britanica (BBC, The Guardian, The Telegraph, The Times) a publicat nenumarate anchete jurnalistice despre coruptia raspandita pe scara larga la FIFA, organizatie transformata practic intr-o feuda a atot-puternicului sef Sepp Blatter.

Vezi si

Junioarele III de la LPS Suceava au terminat pe podium turneul final – speranțe

Handbalistele antrenate de Florin Ciubotariu și Iulian Dugan au ocupat locul 3, după 22-20, în …