Friday , March 29 2024

Steaua pierde cel puţin 13 milioane de euro prin ratarea calificării în grupele Ligii Campionilor

steaua

FC Steaua va fi privată de cel puţin 13 milioane de euro în urma ratării calificării în grupele Ligii Campionilor, dacă se ţine cont de sumele încasate în sezoanele trecute ale competiţiilor europene, din vânzarea biletelor şi primele de la UEFA.

În ediţia 2013/2014 a Ligii Campionilor, formaţia bucureşteană a primit 15.200.000 de euro din partea UEFA pentru evoluţia în faza grupelor.

Din această sumă, 8,6 milioane de euro a reprezentat bonusul de calificare în faza grupelor. Pentru cele trei egaluri înregistrate, Steaua a primit 1,5 milioane de euro (500.000 de euro pentru fiecare remiză), iar 5,1 milioane de euro a fost cota “market-pool”.

În plus, la cele trei meciuri disputate pe Arena Naţională, cu Chelsea, Schalke 04 şi FC Basel, Steaua a vândut bilete de aproape 2,8 milioane de euro.

Totuşi, “roş-albaştri” vor primi 2,1 milioane de euro pentru prezenţa în play-off-ul Ligii Campionilor, plus premiile pentru participarea în grupele Europa League.

În a doua competiţie europeană, bonusul de participare în faza grupelor este mult mai mic, de 1,3 milioane de euro, faţă de 8,6 milioane de euro în LC. O victorie est recompensată cu 200.000 de euro, faţă de un milion de euro în Liga Campionilor, iar un egal cu 100.000 de euro (500.000 de euro în LC).

În sezonul 2013/2014, echipa Pandurii Târgu Jiu, prezentă în faza grupelor Ligii Europa, a primit 2.533.468 de euro, după ce a înregistrat două rezultate de egalitate şi patru înfrângeri, ocupând ultimul loc în Grupa E, după Dnepr, Fiorentina şi Pacos Ferrerira. Din această sumă, 1.033.000 de euro a reprezentat cota “market-pool”.

În 2012/2013, Steaua a ajuns în optimile de finală ale Ligii Europa şi a fost recompensată de UEFA cu 4,367 de milioane de euro.

Dacă presupunem că Steaua ar fi putut obţine 18 milioane de euro din grupele Ligii Campionilor (premii plus bilete) şi că ar putea primi în jur de 3 milioane de euro (scenariu optimist) pentru prezenţa în grupele Ligii Europa, plus încă două milioane de euro din bilete – este greu de crezut că tichetele vor fi la fel de scumpe ca în LC şi audienţa similară – atunci pierderea pentru ratarea calificării în cea mai importantă competiţie europeană este de cel puţin 13 milioane de euro.

Această analiză ţine cont numai de participarea Stelei în grupele Ligii Europa şi de sumele care ar fi fost încasate dacă ar fi jucat în grupele Ligii Campionilor.

Echipa Steaua a ratat, miercuri, calificarea în grupele Ligii Campionilor, după executarea loviturile de departajare, scor 5-6, în poarta formaţiei bulgare Ludogoreţ Razgrad apărând fostul fundaş dinamovist Cosmin Moţi, care a parat două penaltiuri şi a înscris un gol de la 11 metri.

În urma acestei eliminări, Steaua Bucureşti va evolua în grupele Ligii Europa. În tur, Steaua s-a impus, pe teren propriu, cu scorul de 1-0, cu acelaşi rezultat reuşind să se impună şi bulgarii în retur, după 120 de minute.

Vezi si

Fotbal. Bucovina Rădăuți începe play-off-ul cu un meci pe teren propriu

Echipa antrenată de Ovidiu Murariu înfruntă sâmbătă, de la ora 15.00, formația FC Bacău Bucovina …