Friday , April 19 2024

Sir Alex Ferguson sărbătoreşte 25 de ani la Manchester United

Câştigător a 36 de trofee, înnobilat de regină, considerat o legendă a fotbalului, Alex Ferguson sărbătoreşte, duminică, la meciul cu Sunderland din campionatul Angliei, 25 de ani ca manager la Manchester United, se arată într-un material al agenţiei France Presse.

Deşi se apropie de împlinirea a 70 de ani, la finalul lunii decembrie, scoţianul nu vorbeşte încă de retragere: “Voi continua atât timp cât voi fi în stare să fac asta”, spune el.

Nici jucătorii săi nu-l văd pe Sir Alex plecând prea curând.

“Pur şi simplu îşi adoră meseria. Adoră United, adoră să vadă jucătorii progresând. Iubeşte toate aspectele muncii sale. Fără această dragoste nu ar putea să facă ceea ce face la vârsta lui”, explică Ryan Giggs, cel mai vechi jucător al său la “Red Devils”.

“Chiar şi când revenim la patru dimineaţa de la un meci european, el este primul la centrul de antrenament, la ora 8.00 şi ultimul care pleacă. Iar apoi în aceeaşi seară îl vezi la TV la o ceremonie la Londra. Este incredibil!”, susţine veteranul galez.

De la sosirea pe Old Trafford, Ferguson a acumulat un palmares impresionant: nu mai puţin de 36 de trofee, printre care campionatul Angliei de 12 ori şi de două ori Liga Campionilor.

Povestea lui este cu atât mai frumoasă cu cât situaţia echipei când i-a luat locul lui Roy Atkinson la 6 noiembrie 1986 era departe de a fi îmbucurătoare. Privată de titlul de aproape 20 de ani, United era pe locul 19 în clasament (din 22 de echipe).

A fost nevoie de timp pentru reconstrucţie. Dar conducătorii au ştiut să aibă răbdare până la victoria din Cupa Angliei, din 1990, care a reprezentat un nou început şi după care succesele au venit în ritm susţinut: Cupa Cupelor în 1991, Cupa Ligii în 1992 şi campionatul Angliei în 1993.

Pentru a explica aceste victorii, Ferguson, modest, pune totul pe seama fotbaliştilor pe care i-a avut în subordine. “Când mă gândesc la toţi aceşti jucători, Bryan Robson, Norman Whiteside şi apoi Brian McClair, Mark Hughes, Paul Ince, Roy Keane, Eric Cantona, îmi spun: «Este incredibil!! Ce noroc am avut!»”, afirmă antrenorul care i-ar fi putut cita şi pe David Beckham, Cristiano Ronaldo sau Wayne Rooney.

Colegii şi adversarii lui Ferguson insistă asupra calităţilor scoţianului – flerul în transferuri, gestionarea oamenilor, îndrăzneala tactică, munca.

Orizontul pare puţin umbrit din cauza rivalei din Manchester, City, care devine tot mai puternică şi care a dat “o palmă” echipei sale în urmă cu 15 zile pe Old Trafford (6-1). “Cea mai grea înfrângere din carieră”, a spus Ferguson.

Însă potrivit viitorului său adversar, Steve Bruce, care i-a fost jucător în anii ’90, acest eşec nu este de ajuns pentru a-l descuraja pe Sir Alex. “De 25 de ani se bate cu toată lumea, dar aşa devine el tot mai bun”.

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …