Friday , March 29 2024

Simona Halep pierde finala de la Roland Garros in 3 seturi, dupa 3 ore de joc (6-4, 6-7, 6-4)

halep2

Simona Halep şi Maria Şarapova s-au înfruntat astăzi în finala de la Roland Garros, pentru a patra oară în carieră. Din păcate pentru Simona, Maria Șarapova a câștigat meciul cu scorul de 6-4, 6-7 (5), 6-4 după un meci extrem de disputat și frumos, care a durat mai mult de trei ore!

Finala de la Roland Garros, ediţia 2014, a fost cea mai echilibrată şi spectaculoasă din ultimii 13 ani şi una dintre cele mai lungi din istorie. Tenisul practicat de cele două sportive a fost înaltă calitate, iar cei aproape 15.000 de spectatori – mulţi dintre ei români – prezenţi în tribunele arhipline ale arenei Philippe Chatrier au aplaudat de multe ori în picioare evoluţiile din teren. A fost pentru prima oară, din 2001, când finala feminină a French Open s-a disputat în trei seturi.

Halep a reuşit un break în primul ghem şi a făcut apoi 2-0. Şarapova, care s-a încălzit mai greu, dar nu atât de greu ca la utlimele trei meciuri disputate la Paris, le-a câştigat pe următoarele 5. Jocul agresiv şi variat, cu lovituri puternice, al rusoaicei a împins-o permanent în defensivă pe Halep. Totuşi românca a găsit resurse să obţinut un break la 5-3, dar şi-a cedat imediat serviciul şi a pierdut, cu 4-6, primul set la această ediţia a turneului de la Roland Garros, după 57 de minute de joc.
Şarapova a fructificat avantajul psihologic dat de câştigarea primului set şi a condus cu 2-0, după un break în ghemul 2. Încurajată de numeroşii români din tribune şi de o scădere în precizia jocului Şarapovei, Halep a reuşit rebreak-ul, apoi a egalat la 2. În ciuda a trei duble greşeli comise în ghemul al cincilea, Şarapova şi-a salvat serviciul, 3-2, iar 4-3 a avut două mingi de break. În loc de 3-5, Halep a egalat la 4.

În ghemul al nouălea, cele două jucătoare au avut un schimb spectaculos de 20 de mingi, cel mai lung al partidei, câştigat de Halep, care a reuşit apoi şi breakul, 5-4. Imediat, Şarapova a câştigat pe serviciul româncei, care nu s-a lăsat mai prejos şi a ridicat scorul la 6-5, dar nici la acest scor Halep nu a reuşit să închidă setul.
În tie-break, echilibrul s-a păstrat până la 2-2, fiecare jucătoare câştigând pe serviciul celeilalte. Şarapova a fost prima care şi-a fructificat serviciul, a condus cu 4-2 şi 5-3, însă Halep a întors rezultatul, câştigând setul cu 7-5 în tie-break, după alte 72 de minute de joc.

Seria breakurilor a continuat în setul decisiv, prima obţinându-l Şarapova. Halep a făcut la fel, nu înainte ca, la 15-40, rusoiaca să primească un avertisment pentru depăşirea timpului de serviciu. Tot Halep şi-a câştigat prima serviciul în decisiv, 2-1, a avut două mingi de break în jocul următor, dar rusoiaca nu a cedat şi a câştigat trei ghemuri consecutiv, ducând scorul la 4-2. Din nou Halep a găsit resurse şi, profitând de dublele greşeli ale adversarei, a egalat la 4. Şarapova a câştigat apoi următoarele două ghemuri şi a închis al treilea set cu 6-4 şi meciul după trei ore şi două minute.

“A fost cea mai grea finală din cariera mea. Felicitări, Simona”, a spus după meci Şarapova, de nouă ori finalistă a unui Grand Slam.
Printre spectatorii prezenţi în tribune s-au numărat premierul Victor Ponta şi soţia sa Daciana Sârbu, ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, omul de afaceri Ion Ţiriac şi preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac. Familia Simonei Halep, apropiaţii ei şi echipa tehnică au fost îmbrăcaţi în tricouri roşii, pe care era inscripţionat “Allez Simona”.
Maria Şarapova a câştigat 55 din ultimele 59 de meciuri jucate pe zgură de la semifinalele French Open din 2011, numai Serena Williams, de trei ori, şi Ana Ivanovici au reuşit să o învingă pe zgură.

Învinsa în ultimul act al turneului de la Roland Garros va primi 1.300 de puncte WTA şi un premiu de 825.000 de euro, iar câştigătoarea turneului 2.000 de puncte şi 1.650.000 de euro.

Pentru Şarapova acesta este al doilea succes la Roland Garros (trei finale consecutive) şi al cincilea din carieră.

 

 

Vezi si

Fotbal. Bucovina Rădăuți începe play-off-ul cu un meci pe teren propriu

Echipa antrenată de Ovidiu Murariu înfruntă sâmbătă, de la ora 15.00, formația FC Bacău Bucovina …