Friday , April 19 2024

Serena Williams își anunță retragerea din tenis, posibil după US Open

Serena Williams a ales să își anunțe retragerea din tenis în cel mai nou număr al revistei Vogue. Tenismena americană care la sfârșitul lunii septembrie va împlini 41 de ani a lăsat să se înțeleagă că US Open 2022 va fi ultimul turneu din cariera ei.

“E cel mai greu lucru pe care mi l-am putut imagina vreodată. Trebuie să recunosc că e timpul să merg mai departe. Este ca un subiect tabu. Apare și încep să plâng. Cred că singura persoană cu care am putut discuta despre asta este terapeutul meu”, a spus Serena pentru Vogue.

“Nu vreau să se termine, dar în același timp sunt pregătită pentru ce urmează. Îmi va lipsi acea versiunea a mea, cea care juca tenis. Și-mi veți lipsi voi”, a adăugat aceasta.

Chiar dacă este în pragul retragerii și a obținut o singură victorie în ultimele 14 luni, Serena are ca obiectiv câștigarea celui de-al 24-lea Grand Slam din carieră la New York.

“Din păcate nu am fost pregătită pentru Wimbledonul din acest an. Și nu stiu dacă voi fi capabilă să câștig la New York. Dar voi încerca s-o fac. Și turneele premergătoare vor fi distractive”, a conchis Serena.

„Sunt oameni care spun că nu sunt GOAT („Greatest of All Time” – cea mai bună din istorie, n.r.) pentru că nu am depășit recordul Margaret Court de 24 de titluri de Grand Slam, pe care ea l-a obținut înainte de Era Open, care a început în 1968”, a afirmat Serena Williams, în scrisoarea trimisă revistei Vogue. „Aș minți dacă aș spune că nu vreau această performanță. Nu știu dacă voi fi pregătită să câștig la New York, dar voi încerca”, a precizat jucătoarea americană, care va împlini vârsta de 41 de ani pe 26 septembrie.

„Nu mi-aș fi dorit niciodată să fiu nevoită să aleg între tenis și familie. Nu cred că este corect. Dacă aș fi fost bărbat, nu aș fi fost nevoită să scriu asta, pentru că aș fi jucat în continuare și aș fi câștigat, în timp ce soția mea făcea efortul fizic de a ne extinde familia. Nu mi-a plăcut niciodată cuvântul «retragere». Nu mi se pare un cuvânt modern. M-am gândit la acest lucru ca la o tranziție, dar vreau să fiu atentă la modul în care folosesc acest cuvânt, care înseamnă ceva foarte specific și important pentru o comunitate de oameni. Poate că cel mai bun cuvânt pentru a descrie ceea ce fac este evoluție. Sunt aici pentru a vă spune că evoluez, îndepărtându-mă de tenis, spre alte lucruri care sunt importante pentru mine. În urmă cu câțiva ani, am înființat discret Serena Ventures, o firmă de capital de risc. La scurt timp după aceea, mi-am întemeiat o familie. Vreau să măresc acea familie”, a adăugat jucătoarea de tenis, în scrisoare.

„Trebuie să mă concentrez pe a fi mamă, pe obiectivele mele spirituale și, în sfârșit, să descopăr o Serena diferită, dar entuziasmată. Voi savura aceste săptămâni viitoare”, a scris sportiva americană marți, 9 august, într-o postare pe contul ei de Instagram.

În anunțul de retragere, Serena vorbește despre copilăria sa, despre cum a învățat din greșelile surorii sale, Venus. „Dacă te-ai uitat la „Regele Richard” (filmul despre viața celor două surori Williams și a tatălui lor, Richard – jucat de Will Smith, n.red.), atunci știi că, atunci când eram mică, nu eram foarte bună la tenis. Am fost foarte tristă când nu am avut toate oportunitățile timpurii pe care le-a avut Venus, dar asta m-a ajutat. M-a făcut să muncesc mai mult, transformându-mă într-o luptătoare sălbatică. Călătoream la turnee cu Venus ca parteneră de antrenament, iar dacă era un loc liber, jucam. Am mers cu ea în jurul lumii și am urmărit-o. Când pierdea, înțelegeam de ce și mă asiguram că nu voi pierde în același mod. Așa am început să avansez atât de repede în clasament, pentru că am învățat lecțiile din pierderile lui Venus, în loc să le învăț pe ale mele, pe calea cea mai grea. A fost ca și cum aș fi jucat și eu meciurile ei. Sunt o bună imitatoare. În copilărie am încercat să-l copiez pe Pete Sampras. Am iubit-o pe Monica Seleș, iar apoi am studiat-o pe Monica Seleș. Am privit, am ascultat, apoi am atacat. Dar dacă nu aș fi fost în umbra lui Venus, nu aș fi fost niciodată ceea ce sunt”.

Williams a vorbit și despre sacrificiile pe care le-a făcut în ultimii ani în încercarea de a bate recordul de trofee de mare șlem câștigate. „Am avut șansele mele după ce m-am întors de la naștere. Am trecut de la o cezariană, la o a doua embolie pulmonară și la o finală de Grand Slam. Am jucat în timp ce alăptam. Am jucat în timpul depresiei postnatale. Dar nu am ajuns acolo. Ar fi trebuit, aș fi putut. … Dar în aceste zile, dacă trebuie să aleg între a-mi construi un CV de tenis și a-mi construi o familie, o aleg pe cea din urmă”.

Serena Williams, care este căsătorită cu antreprenorul american Alexis Ohanian, vorbește și despre bucuria de a fi mamă și despre legătura totală pe care o are cu fiica sa, Olympia. „În cinci ani, Olympia a petrecut doar o singură perioadă de 24 de ore departe de mine. Anul trecut, în timp ce mă recuperam după o accidentare la tendon, am reușit să o iau de la școală patru sau cinci zile pe săptămână și întotdeauna am așteptat cu nerăbdare să îi văd fața luminându-se când ieșea din clădire și mă vedea că o aștept acolo. Adevărul este că nimic nu reprezintă un sacrificiu pentru mine când vine vorba de Olympia. Totul are pur și simplu sens. Vreau să o învăț cum să se lege la șireturi, cum să citească, de unde vin copiii și despre Dumnezeu. Așa cum m-a învățat mama mea. Pe măsură ce ea crește, este ceva diferit în fiecare lună. În ultima vreme, îi place să se uite la emisiuni de copt, pe care le facem împreună”.

Serena Williams este una dintre cele mai mari tenismene din istorie. Americanca a câștigat 73 de turnee la simplu în carieră, dintre care 23 au fost Grand Slam-uri, și a ocupat primul loc în ierarhia WTA timp de 319 săptămâni.

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …