Friday , March 29 2024

Seful artbitrilor, Vasile Avram, a fost arestat

Şeful arbitrilor români, Vasile Avram, a fost arestat pentru 29 de zile. De asemenea, şi omul de afaceri Sorin Ţerbea a primit mandat de arestare.

Şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Vasile Avram, fusese ieri reţinut pentru 24 de ore de DNA, după o zi întreagă de audieri.  Procurorii anticorupţie au percheziţionat sâmbătă sediul CCA, de unde au fost ridicate documente şi computere. DNA cercetează posibile cazuri în care arbitrii au fost delegaţi preferenţial la meciuri.

Vasile Avram este acuzat de luare de mită în formă continuată, după ce a primit 19.000 de euro de la omul de afaceri Sorin Ţerbea, membru în CEx al Federaţiei Române de Fotbal, pentru a ajuta echipa FCM Târgu Mureş, potrivit DNA.

Avram a declarat, sâmbătă, că nu ştie de ce a fost dus pentru audieri la DNA şi că, din punctul lui de vedere, acţiunea întreprinsă de procurori la sediul instituţiei pe care o conduce a fost “o percheziţie şi nimic mai mult”.

Avram a fost dus la sediul DNA împreună cu alte persoane, printre care arbitrul Andrei Chivulete. Acesta din urmă este fiul fostului arbitru Florin Chivulete – care, în 2001, a fost suspendat de UEFA după ce, înaintea unui meci din cupele europene, le-a prezentat unor arbitri din Franţa trei tinere în rochii de seară, recomandate drept “folcloriste”.

Mai multe persoane implicate în fotbalul autohton spun că miza corupţiei din arbitraj este reprezentată de banii daţi de UEFA echipelor care ajung să joace în grupele Champions League (CL) – competiţie în care România este reprezentată anul acesta de campioana Oţelul Galaţi.

Unele voci au reclamat că delegările arbitrilor la meciuri, hotărâte de Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA), sunt făcute pentru a favoriza anumite formaţii.

UEFA oferă 7,2 milioane de euro pentru intrarea în grupele competiţiei, după care un meci câştigat se premiază cu 800.000 de euro, iar un egal, cu 400.000 de euro. La aceste sume se adaugă banii din vânzarea de bilete şi alte încasări conexe participării în CL.

“Mizele sunt vreo 35 de milioane de euro din Liga Campionilor. Cei care fac asemenea lucruri s-au gândit să dea patru-cinci milioane de euro pentru a câştiga titlul, oricum iau 30 din Ligă. Eu în Avram aveam încredere, dar nu mai am. Sunt dubioase delegările”, a declarat, la Realitatea TV, finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, Gigi Becali.

Anul acesta, Oţelul joacă în CL după ce a câştigat titlul la finalul unui sezon controversat, echipa gălăţeană fiind acuzată de mai multe ori de unii adversari că beneficiază de bunăvoinţa arbitrilor.

Vezi si

Fotbal. Bucovina Rădăuți începe play-off-ul cu un meci pe teren propriu

Echipa antrenată de Ovidiu Murariu înfruntă sâmbătă, de la ora 15.00, formația FC Bacău Bucovina …