Wednesday , April 24 2024

Scandal uriaş în patinajul românesc. Şeful federaţiei e acuzat de frauda

Adrian Ciobanu, presedintele Federatiei Romane de Patinaj

Preşedintele Federaţiei Române de Patinaj, Adrian Ciobanu, este acuzat că a furat zeci de mii de euro din conturile forului pe care îl conduce din anul 2009. În urma unei investigaţii făcute de jurnaliştii de la  Gazeta Sporturilor a ieşit la iveală că acesta a decontat sume foarte mari pentru acţiuni fictive. Mai mult, Ciobanu şi-a făcut un card cu care retrăgea bani din conturile instituţiei. Preşedintele FR de Patinaj a declarat la România TV că a folosit banii pentru sport, iar cardul este al Federaţiei.

Potrivit dezvăluirilor făcute de Cătălin Tolontan, în Gazeta Sporturilor, pregătirile pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) a fost unul dintre cele mai bune pretexte pentru Adrian Ciobanu, preşedintele Federaţiei Române de Patinaj, de a extrage sume mari de bani din conturile forului pe care îl conduce.

Schema după care se acţiona era una destul de simplă: se cerea FR de Patinaj să întocmească rapid un proiect sau să pună la cale un cantonament, acestea erau practic inventate pe loc, apoi erau trimise către Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) şi aprobate în regim de urgenţă. Mai mult, COSR dădea şi un avans de 30%, pentru finanţarea proiectului, bani ce erau încasaţi de Adrian Ciobanu. Banii însuşiţi astfel reprezentau 4.000 – 5.000 de euro pe acţiune, iar frecvenţa a fost de aproximativ zece acţiuni într-un an şi jumătate. Potrivit aceloraşi dezvăluiri, faptele sunt confirmate într-un raport de audit, comandat de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST).

Tot Gazeta Sporturilor scrie că Adrian Ciobanu şi-a deschis la o bancă şi un card de credit în nume personal, acesta fiind alimentat direct din conturile federaţiei de patinaj. Potrivit extraselor de cont ale acestui card de debit, se pare că Adrian Ciobanu l-ar fi folosit pentru cumpărături personale. Spre exemplu, 1.000 de euro au fost cheltuiţi în SUA, la Salt Lake City, în total fiind cheltuiţi 25.000 euro, în perioada ianuarie 2011 – octombrie 2012.

Adrian Ciobanu este preşedintele Federaţiei Române de Patinaj din 2009, iar numele său apare în arhivele CNSAS. În 1988, două patinatoare românce au fost depistate dopate la Campionatul Mondial de juniori, disputat la Seul, iar într-o notă ajunsă la Securtitate el elogiază ideea de doping de stat, dar critică felul insuficient în care el e aplicat în România.

Referitor la acest subiect, Carmen Tocală, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, a declarat la România TV: “În august 2012 am avut o sesizare din partea trezorierului Federaţiei Române de Patinaj, iar în urma acesteia s-a trimis o misiune de audit, care după o lună şi-a încheiat raportul, cu nereguli găsite la Federaţie. S-au analizat contractele de finanţare şi actele adiţionale semnat cu ANST. Neregulile găsite sunt analizate acum şi anchetate de către organele abilitate, nu de către minister. Ele au fost predate atât Parchetului General, cât şi Direcţiei de Investigaţii Fraudă, încă din decembrie 2012, moment în care s-a şi oprit finanţarea Federaţiei Române de Patinaj”.

La rândul său, Cătălin Tolontan a declarat la România TV că sumele declarate neeligibile de către auditori se ridică la 250.000 euro.

În ceea ce-l priveşte pe cel învinuit, Adrian Ciobanu, el a încercat să se disculpe, spunând: “Pentru mine to ce se întâmplă acum e aberant, nu înţeleg nimic din ce se spune. Vine un individ, aruncă o piatră în baltă şi nu pot să o scoată 10 deştepţi. Până la urmă asta a ieşit la suprafaţă, sunt convins. Nu am nicio emoţie. Eu sunt un om de sport şi banii i-am folosit la sport. Pe acel card scrie Federaţia Română de Patinaj şi mai jos numele meu. Deci este cardul federaţiei, nu este al meu. În plus, 90% din semnăturile de pe documentele incriminate nu sunt ale mele”.

Vezi si

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024, în frunte cu Istvan Kovacs

Patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, vor oficia la Campionatul European de fotbal …