Friday , April 19 2024

Scandal de proportii: Germania, acuzata ca a “cumparat” Mondialul de fotbal din 2006

germania 2006

Fotbalul mondial este lovit de un nou scandal de proportii, Germania fiind acuzata ca a mituit mai multi oficiali ai FIFA pentru a primi organizarea Cupei Mondiale din 2006.

Potrivit publicatiei nemtesti Der Spiegel, mita ar fi mers catre cei patru membri asiatici ai Comitetului Executiv al forului mondial, acestia fiind cei care au inclinat balanta in favoarea nemtilor.

Atribuirea organizarii turneului final din 2006 a avut loc in anul 2000, la Zurich, atunci cand membrii Comitetului Executiv al FIFA au avut de ales intre patru tari candidate, Germania, Africa de Sud, Anglia si Maroc.

Cu putin timp inainte de acest vot, scrie sursa citata, fostul presedinte al gigantului Adidas, Robert Louis-Dreyfus, a virat intr-un fond secret suma de 10,3 milioane de franci elvetieni.

Jurnalistii nemti sustin ca acest bani ar fi fost utilizati pentru a mitui patru membri ai Comitetului Executiv pentru a vota in favoarea Germaniei.

Povestea nu se incheie aici pentru ca, in anul 2005, Louis-Dreyfus si-ar fi cerut banii inapoi, iar Federatia Germana de Fotbal ar fi recurs la o strategie intortocheata pentru a-l plati. Germanii ar fi virat 6,7 milioane de euro catre FIFA pentru o ceremonie care a fost ulterior anulata, forul mondial avand obligatia de a face plata finala.

Sursa citata mai scrie ca doi dintre oamenii extrem de importanti din fotbalul german, Franz Beckenbauer, presedinte al Comitetului de Organizare al Mondialului din 2006, si Wolfgang Niersbach, actualul presedinte al Federatiei Germane, ar fi fost la curent cu traseul mitei.

Germania a castigat organizarea Mondialul din 2006 cu o diferenta de numai un vot in fata Africii de Sud, tara care avea sa primeasca turneul final de peste patru ani.

Autoritatile federale americane au in lucru o ampla ancheta care vizeaza tocmai actele de coruptie de la varful FIFA, existand indicii ca si alte turnee finale ar fi fost atribuite in baza unor mite substantiale.

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …