Wednesday , April 24 2024

România s-a calificat în semifinalele CE de handbal feminin

Romancele au invins marti Muntenegru (foto: prosport.ro)

Naţionala feminină de handbal a României s-a calificat în semifinalele Campionatului European din Danemarca şi Norvegia, dupa ce a invins Muntenegru si după rezultatul surpriză înregistrat în meciul Spania – Rusia, scor 30-22 (16-12).

Cu doar zero puncte în grupa principală 1, Spania a reuşit surpriza zilei de marţi la CE, învingând campioana mondială, rezultat care asigură calificarea României în semifinale.

Rusia şi România dispută meciul direct joi, dar rezultatul nu va mai conta, având în vedere că România a acumulat şase puncte în clasament după victoria cu Muntenegru de marţi, scor 23-21, iar Rusia are doar două puncte.
Echipa naţională de handbal feminin a României a învins, marţi, la Herning, reprezentativa similară a Muntenegrului, cu scorul de 23-21 (13-12), în cel de-al doilea meci din grupa principală I, la Campionatul European din Danemarca şi Norvegia.

Singurul portar al României, Talida Tolnai a început excelent disputa cu Muntenegru, cu două intervenţii încurajatoare, după care Neagu a deschis scorul. Tolnai a continuat în acelaşi ritm, aducând încredere coechipierelor, şi aceeaşi Neagu a marcat pentru 2-1, în cel mai important meci al României de până acum, cu miză de calificare în semifinale. Bojana Popovici a adus Muntenegru pentru prima dată în avantaj, 2-3, după o nesincronizare a defensivei noastre, dar Neagu a egalat, 3-3 (min 12). Meciul a continuat cu durităţi din partea adversarelor, prima eliminare de două minute venind în minutul 15, la Mehmedovici (6-4, după o reuşită a omniprezentei Cristina Neagu).

România s-a văzut din nou condusă, în minutul 23, 6-9, după ce fetele noastre nu marcaseră timp de 8 minute. “Avem nevoie de şuturi, tată. Nu pe jos, acolo apără portarul lor. Nu putem sta doar în Cristina Neagu. Mergeţi şi spre extreme un pic!”, le-a spus antrenorul Radu Voina jucătoarelor sale, la time-out-ul luat de urgenţă. Primul gol de pe pivot a venit în minutul 26, de la Oana Manea, 9-10, tot ea egalând, 11-11, pentru ca la pauză tabela să arate, 13-12. În ultimele 10 secunde s-au marcat două goluri, cel al Cristinei Neagu, care a readus România în avantaj, fiind aclamat de întreaga bancă tricoloră. După 30 de minute, Neagu avea deja 7 goluri marcate, iar Tolnai 10 intervenţii.

Partea a doua s-a derulat sub semnul impulsivităţii. Ambele echipe s-au grăbit la finalizare, au pierdut mingi importante, dar România a reuşit să îşi revină la timp şi să-şi mărească avantajul, 18-13 (min. 44). Oana Manea a avut un aport important la realizările din ultimele 10 minute ale partidei, iar când Geiger a mai marcat o dată, 19-13 (min. 45), zarurile păreau aruncate. Fetele noastre au tras din greu până la final şi, în pofida efoturilor adverse (22-20, min. 58) au obţinut o victorie decisivă în cursa pentru semifinale, dar câştigând şi moral, după ce au pierdut două coechipiere – Vărzaru şi Ungureanu – în meciurile anterioare. Talida Tolnai a fost jucătoarea meciului, cu 21 intervenţii.

Marcatoare:

România – Neagu 11 goluri, Geiger 4, Manea 3, Ardean-Elisei 2, Nechita 1, Stanca 1, Han 1.

Muntenegru – Popovici 7 goluri, Jovanovici 5, Radicevici 3, Savici 2, Knezevici 2, Mehmedovici 1, Lazovici 1.

În primul meci din grupa I, tricolorele au învins Croaţia, scor 31-22 (14-12).

Ultimele meciuri din grupă vor avea loc joi, după programul: 17.45 România – Rusia, 19.45 Spania – Croaţia, 21.45 Danemarca – Muntenegru.

Primele două clasate în grupele principale vor juca semifinalele, încrucişat, în 18 decembrie. Învinsele vor disputa finala mică, iar învingătoarele din semifinale, vor evolua pentru medaliile de aur, ambele meciuri fiind programate în 19 decembrie, ultima zi a CE.

Echipa ţării noastre a obţinut cea mai bună clasare la CE din 2000, când a încheiat pe locul patru, turneul final găzduit chiar de România.

Primele trei clasate la CE din Danemarca şi Norvegia obţin automat calificarea la Campionatul Mondial din 2011.

Vezi si

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024, în frunte cu Istvan Kovacs

Patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, vor oficia la Campionatul European de fotbal …