Thursday , April 25 2024

Real Madrid a câştigat pentru a 14-a oară Liga Campionilor, după 1-0 în finala cu Liverpool (VIDEO)

Real Madrid a cucerit trofeul Ligii Campionilor la fotbal după ce a învins-o pe Liverpool cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă seara, în finala desfăşurată pe Stade de France din Saint-Denis.

Finala a fost amânată mai mult de jumătate de oră, după ce poliția a încercat să oprească oamenii care încercau să intre cu forța pe Stade de France.

Vinicius Junior a marcat în minutul 59, iar portarul Thibaut Courtois a făcut câteva parade bune pentru a împiedica Liverpool, care încheie sezonul cu două cupe interne, după ce nu a reușit să câștige nici Premier League.

Într-o bătălie între greii Europei, echipa lui Juergen Klopp a avut mai multe ocazii, dar a fost lipsită de acuitate atunci când a contat, Carlo Ancelotti devenind primul antrenor care se bucură de patru triumfuri în Cupa Europei, după ce a câștigat trofeul cu AC Milan și Real de două ori, devansându-i pe Bob Paisley de la Liverpool și Zinedine Zidane de la Real.

Foto: Facebook / UEFA Champions League

“Sunt un om al recordurilor. Am avut norocul să vin aici anul trecut și să am un sezon fantastic. Un club fantastic, o echipă foarte bună, cu multă calitate și caracter mental”, a spus Ancelotti.

A fost a patra coroană în Liga Campionilor în șapte ani pentru Real, deținătoarea titlului din LaLiga, care și-a îmbunătățit recordul impresionant cu a opta victorie în tot atâtea finale.

“În vestiar, nimeni nu simte că a fost un sezon grozav în acest moment”, a declarat antrenorul lui Liverpool, Juergen Klopp, a cărui echipă a învins-o pe Chelsea la penalty-uri în Cupa Angliei și în Cupa Ligii.

“Am făcut un meci bun, nu un meci perfect, dar nu cred că un meci perfect ar fi fost posibil la modul în care adversarul a fost așezat. Am avut multe șuturi, dar nu cele mai clare, iar Thibaut Courtois a făcut două parade de top”.

Finala trebuia să se joace la Sankt Petersburg, dar UEFA, forul de conducere al fotbalului european, a mutat-o la Paris după invazia Rusiei în Ucraina.

Liverpool a câștigat precedenta finală de Cupa Europei pe care cele două echipe au disputat-o la Paris, câștigând cu 1-0 pe Parc des Princes în 1981, aceasta fiind ultima înfrângere a Realului într-o finală.

Liverpool şi Real Madrid s-au înfruntat de nouă ori până acum în cea mai importantă competiţie intercluburi de pe continent, campioana Spaniei având cinci victorii, iar ”cormoranii” trei. Cel mai recent duel a fost în sferturile de finală ale ediţiei 2020-21, când Real a câştigat cu 3-1 la Madrid, iar returul s-a terminat nedecis, 0-0.

A fost pentru a treia oară când cele două echipe s-au înfruntă în finală: Liverpool a câştigat Cupa Campionilor în 1981 (1-0), în timp ce Real Madrid şi-a adjudecat trofeul Champions League în 2018 (3-1).

Carlo Ancelotti, antrenorul madrilenilor, este primul tehnician care conduce echipele sale în cinci finale de Champions League, stabilind un record şi în privinţa trofeelor câştigate (patru). Până acum el împărţea această performanţă cu Zinedine Zidane, fostul antrenor al Realului, şi cu legendarul Bob Paisley (Liverpool), cu trei trofee fiecare.

Victoria de pe Stade de France a făcut din Ancelotti şi primul antrenor care a cucerit cu două echipe câte două trofee în Champions League, după ce anterior a câştigat Champions League cu AC Milan în 2003 şi 2007. Ancelotti avea deja un trofeu cu Real, în 2014.

Liverpool rămâne cu două trofee cucerite în acest sezon, Cupa Angliei şi Cupa Ligii engleze, echipa terminând pe locul secund în Premier League. Karim Benzema a cucerit titlul de golgheter al acestei ediţii de Champions League, cu 15 goluri.

Real Madrid o va înfrunta pe Eintracht Frankfurt, câştigătoarea Europa League, în Supercupa Europei.

Liverpool – Real Madrid 0-1 (0-0)
A marcat: Vinicius Junior (59).
Saint-Denis, Stade de France
Liga Campionilor – finala

Au evoluat echipele:
Liverpool: 1. Alisson Becker – 66. Trent Alexander-Arnold, 5. Ibrahima Konate, 4. Virgil van Dijk, 26. Andy Robertson – 14. Jordan Henderson (căpitan; 8. Naby Keita, 77), 3. Fabinho, 6. Thiago Alcantara (9. Roberto Firmino, 77) – 11. Mohamed Salah, 10. Sadio Mane, 23. Luis Diaz (20. Diogo Jota, 65). Antrenor: Juergen Klopp.
Rezerve neutilizate: 62. Caoimhin Kelleher – 7. James Milner, 12. Joe Gomez, 15. Alex Oxlade-Chamberlain, 17. Curtis Jones, 18. Takumi Minamino, 21. Kostas Tsimikas, 32. Joel Matip, 67. Harvey Elliott.
Real Madrid: 1. Thibaut Courtois – 2. Dani Carvajal, 3. Eder Militao, 4. David Alaba, 23. Ferland Mendy – 10. Luka Modric (19. Dani Ceballos, 90), 14. Casemiro, 8. Toni Kroos – 15. Federico Valverde (25. Eduardo Camavinga, 86), 9. Karim Benzema (căpitan), 20. Vinicius Junior (21. Rodrygo, 90+3). Antrenor: Carlo Ancelotti.
Rezerve neutilizate: 13. Andri Lunin – 6. Nacho, 7. Eden Hazard, 11. Marco Asensio, 12. Marcelo, 17. Lucas Vazquez, 18. Gareth Bale, 22. Isco, 24. Mariano Diaz.

Arbitru: Clément Turpin; arbitri asistenţi: Nicolas Danos, Cyril Gringore; al patrulea oficial: Benoît Bastien (toţi din Franţa)
Arbitru video: Jérôme Brisard; arbitri asistenţi video: Willy Delajod (ambii din Franţa), Massimiliano Irrati, Filippo Meli (ambii din Italia)
Cartonaşe galbene: Fabinho (62).

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …