Sunday , July 21 2024

Rădăuțeanca Mădălina Amăistroaie țintește o clasare în primele 10 locuri la Jocurile Olimpice

“Suntem 64 de concureste de toate, iar eu consider că pot intra în primele 10 destul de sigur. Voi încerca să obțin un rezultat cât mai bun, iar o medalie ar fi un vis împlinit”, a spus sportiva legitimată la CSM Suceava, care va debuta la Paris, în proba de tir cu arcul, pe 25 iulie

Suceveanca Mădălina Ştefania Amăistroaie, care va reprezenta România la a doua ediție consecutivă a Jocurilor Olimpice la tir cu arcul, a declarat că își dorește o clasare între primele zece sportive în clasamentul final al probei de la JO de la Paris.
”Ca rezultat, vreau o poziție cât mai bună. Voi vedea acolo exact ce se va întâmpla, dar consider că la cât mă pregătesc și munca pe care o depun vor da un rezultat foarte frumos. Suntem 64 de toate, eu consider că pot intra în primele 10 destul de sigur. Medalie la Olimpiadă, bineînțeles ăsta este visul oricărui sportiv, și al meu. Eu spun că s-ar putea și la Paris, asta voi încerca, să obțin un rezultat cât mai bun, iar o medalie ar fi un vis împlinit. Federația nu mi-a fixat un obiectiv, cred că mai mult mi-am fixat eu singură. Adică bineînțeles să obțin un rezultat cât mai bun și federația doar mă susține. În primul rând, vreau să mă bucur de ceea ce mi se întâmplă, adică să mă bucur de această experiență, că până la urmă pot învăța din această competiție și să mă ajute și pentru următoarea dată când va fi”, a spus Amăistroaie, 21 ani, care s-a clasat pe locul 33 la JO de la Tokyo.

A participat la 6-7 turnee anual pentru a strânge punctele necesare calificării la Paris

Pentru a ajunge la Paris, sportiva suceveană a participat după Olimpiada de la Tokyo la câte 6-7 turnee anual pentru a strânge punctele necesare calificării olimpice. Ea a obținut biletul olimpic spre finalul lunii iunie.

”Eu am obținut calificarea pe baza clasamentului mondial, care cumva înseamnă o calificare mai sigură, deoarece eram clasată pe o poziție destul de sus, pe locul 30. Şi asta a fost în urma rezultatelor la competițiile internaționale din ultimii trei ani. Şapte competiții au fost doar anul acesta, anul trecut au fost cam șase, iar anul precedent tot așa, cam 6-7 pe an. Pregătirea mea a constat în primul rând pentru a obține calificarea, dar acum continuă și pentru Jocuri efectiv. Cred că acum pregătirea diferă doar din punct de vedere psihic, deoarece acum sunt cumva mai liniștită. Când era pentru calificare avem, să nu zic un stres, dar niște emoții. Acum că am obținut calificarea, adică mi-am îndeplinit obiectivul, sunt mai liniștită și mă pot concentra mai mult pe ce contează”, a spus sportiva legitimată la CSM Suceava și CSU Cluj.

S-a mutat la Cluj, unde este și studentă la Universitatea Babeș Bolyai, la matematică-informatică

Amăistroaie, care s-a mutat la Cluj după ce a devenit studentă, a primit ajutorul clubului CSU Cluj pentru a se pregăti în cele mai bune condiții de pregătire: ”La Cluj, de când m-am mutat la facultate, m-am legitimat și la (CS) Universitatea Cluj și domnul director mi-a asigurat condiții, adică să am un teren și o sală în care să mă pot antrena. În ce privește echipamentul, am avut ajutorul Comitetul Olimpic și Sportiv Român și al Federației Române de Tir cu Arcul. Am beneficiat cam de cel mai performant echipament, adică și trăgătorii de top tot același echipament folosesc. Am avut la lotul olimpic psiholog și medic, iar asta m-a ajutat să pot obține performanța pentru care lucram, că așa să fiu singură ar fi fost foarte greu și nu cred că aș fi reușit. Nutriționist nu am avut, dar tirul cu arcul este un sport mai flexibil, nu contează așa de tare a ca în gimnastică sau în alte sporturi”.

Debutează pe 25 iulie, în concursul de stabilire a locurilor pe tabloul 32-imilor de finală

Pe 25 iulie are loc concursul feminin de calificare la tir cu arcul, în care fiecare sportivă trage 72 de săgeți și se întocmește un clasament de la cel mai bun scor până la ultimul, iar apoi se face o grilă de meciuri individuale, primul cu ultimul, al doilea cu penultimul șamd. Concursul eliminatoriu are loc pe 28 iulie. Pentru a ajunge în primele 10, Amăistroaie trebuie să intre în optimile de finală.

”Eu consider că oricum voi fi foarte pregătită atât fizic, prin antrenamente, cât și psihic, mai am doar nevoie și de puțin noroc să fie de partea mea. La noi, vremea influențează tragerea. Adică dacă bate vântul, dacă bate soarele, ăștia sunt factori care pot duce la un rezultat mai slab. Cred că vântul mă deranjează pe mine cel mai mult. Toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum, cu zilele de antrenament, cu toată munca depusă, faptul că nu a fost ușor să balansez cumva performanța cu facultatea, cred că sunt o motivație destul de bună să nu las să fie totul în zadar. La Tokyo, calificarea a fost una puțin neprevăzută, deoarece și atunci obiectivul nostru erau Jocurile de acum, de la Paris, și pentru mine a fost important în primul rând să câștig experiență. Am văzut cum se desfășoară cea mai importantă competiție din acest sport și eu consider că mă va ajuta acum să fie mai relaxată și să am mai multă încredere în mine. Acum că am văzut cum sunt efectiv competițiile și sentimentul pe care îl trăiesc când concurez, nu cred că mă pot îndepărta de acest lucru foarte ușor și sigur voi continua și până la Olimpiada din 2028”, a spus Mădălina Amăistroaie.

Are un pact cu mama ei: “Am stabilit să nu se uite la rezultatele live. O sun eu după concurs”

Mădălina are un pact cu mama ei, să nu se uite la rezultatele live în timp ce concurează, pentru că simte că emoțiile ei ar putea s-o afecteze: ”Am stabilit cu mama, când trag la concursurile internaționale, să nu se uite la rezultatele live. O anunț eu după concurs dacă a fost bine sau cum a fost. Ea vrea să am un rezultat cât mai bun și este emoționată și eu consider că îmi transmite din emoțiile ei”.

Amăistroaie pregătește la Aninoasa ultimele detalii ale participării la JO 2024, dar în același timp s-a ocupat și de examenele ei ca studentă la matematică-informatică: ”Momentan sunt în cantonament la Aninoasa și am două antrenamente pe zi, dar mai am în această săptămână și examen la facultate. Asta nu pot să zic că mă împiedică, doar că face puțin pregătirea să fie mai dificilă, dar tot fac antrenamente și în zilele respective. Sunt studentă în anul doi la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, la matematică-informatică. S-a terminat sesiunea de examene, acum este sesiunea de restanțe și am un examen la care n-am putut să particip pentru că eram la concursul de calificare pentru Olimpiadă. E puțin dificil, pentru că îmi diferă programul de antrenamente, adică e foarte tare influențat de orarul pe care-l am în timpul semestrului la facultate, dar încerc să-mi fac timp. Când am fereastră liberă între cursuri sau seminarii, mă duc la antrenament și încerc să mă focusez pe ceea ce am de făcut în momentul respectiv. Dacă sunt la facultate, mă ocup doar de asta și dacă sunt la antrenament, atunci sunt cu gândul doar acolo. Îmi plac tare științele exacte și aș vrea să continui cu o carieră și în IT. Pe asta vreau să mă axez după ce termin facultatea”.

Sportiva din Suceava a dorit să mulțumească familiei, prietenilor și tuturor celor care au susținut-o în drumul spre calificarea olimpică: ”Susținerea persoanelor din jurul meu m-a ajutat foarte mult să ajung aici și cumva mă motivează în continuare să dau tot ce am mai bun deoarece atât prin faptul că primesc mesaje de susținere de la prieteni și de la familie, cât și de la persoane necunoscute care m-au descoperit să zic din greșeală, faptul că îmi urează  baftă și că-mi țin pumnii, nu știu, este un sentiment ireal și mă bucură enorm”.

România a fost prezentă până acum doar de trei ori la Jocurile Olimpice la tir cu arcul, la Moscova în 1980, la Beijing în 2008 și la Tokyo în 2021. La Moscova, Aurora Chin s-a clasat pe locul 13, iar Andrei Berki, pe 15, la Beijing, Alexandru suceveanul Bodnar a ocupat locul 31, din 64 de concurenți. La Tokyo, Amăistroaie s-a clasat a 33-a din 64 de concurente. (D.C.)

 

Vezi si

Echipa olimpică a României s-a îmbarcat spre Paris: 107 sportivi vor concura în 18 sporturi olimpice

Echipa Olimpică a României a plecat duminică la Paris, pentru a participa la Jocurile Olimpice, …