Friday , March 29 2024

Qatargate: Armaghedonul coruptiei din fotbal, dezvaluit de “France Football”

Publicaţia France Football scrie, marţi, despre un “Qatargate”, un caz de corupţie şi aranjamente în privinţa atribuirii de către FIFA a Cupei Mondiale din 2022 statului din Golf, informează AFP.

Jurnalul subliniază că această desemnare “degajă un miros de scandal care duce la o singură întrebare: ar trebui anulat acest vot?”.

France Football citează un e-mail intern al FIFA în care secretarul general al forului, Jérôme Valcke, spune: “Au cumpărat Mondialul-2022”. Publicaţia îl citează şi pe elveţianul Guido Tognoni, exclus din FIFA în 2003, care a apreciat că “există puternice suspiciuni de compromisuri” în ceea ce-i priveşte pe membrii federaţiei internaţionale care au votat, la 2 decembrie 2012, pentru Qatar, candidatură cu un buget de 33,75 de milioane de euro.

Astfel, Qatarul s-ar fi bazat pe personaje puternice, cum ar fi preşedintele confederaţiei asiatice, Mohammed Bin Hammam, radiat pe viaţă din fotbal în decembrie, pe preşedintele federaţiei argentiniene şi vicepreşedinte FIFA, Julio Grondona, sau pe fostul preşedinte al federaţiei braziliene (CBF) Ricardo Texeira, care a demisionat din FIFA în martie 2012, pe fondul acuzaţiilor de corupţie.

Publicaţia evocă şi o “reuniune secretă” la Palatul Elysée, la 23 noiembrie 2010, cu câteva zile înainte de votul FIFA, între preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, prinţul Qatarului, Tamin bin Hamad al-Thani, Michel Platini, preşedintele UEFA, şi Sébastien Bazin, reprezentantul Colony Capital, proprietar al Paris Saint-Germain, club care avea atunci grave probleme financiare.

“În cursul acestei reuniuni s-a pus rând la rând problema cumpărării Paris Saint-Germain de către qatarioţi (efectivă în iunie 2011), creşeterea acţionariatului în cadrul grupului Lagardère, crearea unui canal de sport (viitorul BeIn sport) pentru a concura Canal + – pe care Sarkozy voia să-l fragilizeze – totul în schimbul unei promisiuni: ca Platini (preşedintele UEFA) să nu dea votul SUA, aşa cum intenţiona, ci Qatarului”, notează sursa citată.

France Football îşi încheie ancheta, care este prezentată pe 16 pagini, cu întrebări despre datele Cupei Mondiale din 2022, competiţie care va fi dificil de organizat la datele obişnuite din cauza căldurii (50°C). Michel Platini propune ca Mondialul să se dispute toamna-iarna (noiembrie-decembrie 2022).

Potrivit jurnalului, “americanii ar fi superfavoriţi pentru a recupera Mondialul din 2022 în cazul unei retrageri qatariote”.

Organizatorii CM-2022 au afirmat pentru France Football că au “obţinut voturile respectând de la început până la final cele mai ridicate standarde de etică şi morală, aşa cum erau definite în regulamente şi caietul de sarcini”.

“FIFA nu va face niciun comentariu pe această temă”, a anunţat forul mondial pentru AFP. FIFA a reamintit că membrii Comisiei de Etică, prezidată de procurorul american Michael Garcia, au anunţat că intenţionează să desfăşoare o “anchetă aprofundată” în privinţa “acuzaţiilor privind evenimente survenite în cadrul procedurii de atribuire a CM din 2018 (Rusiei) şi CM din 2022”.

Vezi si

Fotbal. Bucovina Rădăuți începe play-off-ul cu un meci pe teren propriu

Echipa antrenată de Ovidiu Murariu înfruntă sâmbătă, de la ora 15.00, formația FC Bacău Bucovina …