Monday , December 4 2023

Pugilista suceveană Lăcrămioara Perijoc a devenit vicecampioană mondială

Sportiva originară din Zamostea a cucerit medalia de argint în limitele categoriei 54 de kilograme, la Campionatele Mondiale de la Istanbul, după ce  a fost învinsă în finală, printr-o decizie controversată de reprezentanta Turciei

Pugilista suceveană Lăcrămioara Perijoc (28 de ani) a cucerit vineri medalia de argint, în limitele categoriei 54 kilograme, la Campionatele Mondiale de box feminin de la Istanbul (Turcia), după ce a fost învinsă în finală de turcoaica Hatice Akbaș, care după o luptă foarte echilibrată a primit o decizie partajată de 3-2.

Sportiva originară din Zamostea a dominat din start lupta și s-a aruncat asupra adversarei, Hatice Akbaș, campioană europeană Under 22 în acest an la 52 kg, cu serii de lovituri la cap și la corp. Dar deși a controlat schimburile de lovituri și a fost mai clară și mai combativă, mai ales în ultimele două reprize, arbitrii judecători i-au acordat o decizie partajată turcoaicei cu 3-2.

Antrenorul lotului de senioare al României, Adrian Lăcătuș, a rămas cu un gust amar după finala pierdută de Lăcrămioara Perijoc, considerând decizia nedreaptă și care nu a putut fi nici măcar contestată din cauza regulamentului acestei competiții.

”Am ajuns în cameră de la sală și tot caut să găsesc, poate sunt prea subiectiv, măcar o repriză în care Perijoc a pierdut. Pentru mine este clar că toate cele trei reprize au fost câștigate de ea. Am un gust amar, pentru că este vorba de munca acestui copil, a noastră, a tuturor. Nu se poate, prea se continuă cu măgăriile astea la nivel internațional și atunci dau dreptate Comitetului Internațional Olimpic, care încearcă să ia măsuri contra lor și nu reușește. Mă doare sufletul, știu cât a muncit Lăcrămioara, dar asta este. Ea a avut o tragere (la sorți) extraordinar de grea, a întâlnit toate adversarele puternice, asta spun ei că a fost o tragere la sorți cinstită. A avut meci de meci ca o finală și azi în finală au făcut așa cum au vrut ei”, a declarat Adrian Lăcătuș

Antrenorul român a încercat să facă o contestație împotriva rezultatului, dar fără succes: ”Acum ceva timp am venit de la Campionatul European de tineret, acolo se putea face contestație, aici am fost anunțați de la început că nu se poate. După meci am fost la delegați și am spus că vrem să facem contestație, dar mi s-a spus că am fost deja anunțați și nu se poate face contestație. Nu am putut să facem nimic, mă doare sufletul. E vorba de ani de muncă, e păcat, fetele astea au muncit extraordinar de mult. Sunt de atât timp antrenor și m-am săturat de măgăriile unora, trebuie s-o spun, pentru că nu mai suport. Arbitrii fac legea, iar o parte dintre ei nu au luat niciun pumn în cap”.
Perijoc a fost condusă după prima repriză cu 4-1, a câștigat a doua repriză, dar ultima a fost decisă în favoarea turcoaicei.
”Noi comunicăm foarte bine, Lăcrămioara a știut de scor la fiecare repriză, nu s-a speriat că era condusă cu 4-1 după prima repriză, deși eu vedeam un 3-2 pentru noi. Dar, ea a luptat în continuare, a câștigat repriza a doua, iar în repriza a treia am fost dați învinși”, a adăugat Lăcătuș.
Mihaela Cijevschi Lăcătuș, antrenoarea Lăcrămioarei Perijoc, rămâne singura pugilistă română care a cucerit aurul la Mondiale, performanță reușită în 2005 la Podolsk, în Rusia, la care se adaugă un bronz în 2006 la 57 kg.

Perijoc va obține pe lângă medalia de argint și un cec de 50.000 dolari pentru performanța de la Istanbul. În drumul către finală, pugilista suceveană le-a învins pe taiwaneza Wen-Hsiao Huang, campioană mondială en titre, irlandeza Niamh Chloe Fay și kazaha Dina Jolaman, campioană mondială în 2019 și campioană en titre a Asiei.

Legitimată în prezent la clubul Steaua, Lăcrămioara Perijoc a început boxul în urmă cu 12 ani, la CSM Suceava, sub îndrumarea regretatului antrenor Doru Iftime, iar pentru o scurtă perioadă a cochetat în paralel și cu fotbalul feminin, jucând pentru Armonia Fălticeni.

România a aliniat un lot de cinci sportive la startul competiției din Turcia, dar Steluța Duță (cat. 48 kg/CSA Steaua), Eugenia Anghel (cat. 50 kg, SCM Craiova), Claudia Nechita (cat. 57 kg, CSA Steaua) și Alexandra Petcu (cat. 81 kg/CSA Steaua) au părăsit deja turneul. Antrenorii lotului național de senioare sunt soții Adrian și Mihaela Lăcătuș.

Celelalte pugiliste române care au mai cucerit medalii la Mondiale sunt Steluța Duță, vicecampioană mondială în 2005 și 2006 la 46 kg, și în 2010 la 48 kg, Adriana Hossu, argint în 2008 la 86 kg, bronz în 2006 la 86 kg, Camelia Negrea, bronz în 2005 la 48 kg, Diana Ungureanu, bronz în 2001 la 51 kg, Daniela David, bronz în 2002 la 63,5 kg, Luminița Turcin, bronz în 2006 la 70 kg, Paraschiva Fetti, bronz în 2008 la 80 kg. (Dănuț CHIDOVEȚ)

Vezi si

România, în grupă cu Belgia, Slovacia şi câştigătoarea play-off-ului B, la EURO 2024

România a fost repartizată în Grupa E la turneul final al Campionatului European de fotbal …