Friday , March 29 2024

Programul naţionalei de handbal la Campionatul European

Incep emotiile pentru Cristian Gatu, presedintele Federatiei Romane de Handbal

Preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, a declarat agenţiei MEDIAFAX, înaintea plecării spre Danemarca, unde echipa naţională feminină va debuta la Campionatul European, peste şase zile, că vor fi 5-6 echipe care se vor bate pentru podium, apreciind că va avea mari emoţii la partidele cu miză.

“Este o competiţie echilibrată, chiar dacă valorile s-au mai schimbat de-a lungul timpului. Cred că în acest moment este greu să dăm o favorită la câştigarea aurului european, dar pot spune că sunt 5-6 echipe, care se vor bate pentru podium. În afara României, pe care nu o mai amintesc, cred că Norvegia, Rusia, Franţa, Germania şi să nu uităm de Danemarca, cu avantajul terenului propriu, se vor lupta pentru medalii. Sunt şi echipe considerate outsidere, iar dintre acestea, cred că Suedia ar putea face o figură frumoasă. Le-am văzut cum joacă, mi-au plăcut”, a declarat Gaţu.

Cristian Gaţu este de părere că meciul de debut al României, cu Spania, va fi o bună ocazie pentru o revanşă a tricolorelor.

“Grupa noastră este foarte echilibrată, iar la prima vedere pare că Serbia ar avea şansa a patra, dar cunoaştem cu toţii naţia vecină. Noi debutăm cu Spania, o echipă care la ultimele două întâlniri ne-a scos din lupta pentru podium. Cred că e timpul unei revanşe pentru fete, pentru că trebuie să ne amintim de faptul că noi am avut un joc valoric mai slab, nu Spania ne-a dominat de la un capăt la altul”.

Şeful FR Handbal consideră că la obţinerea unor rezultate bune ale naţionale contibuie şi atmosfera bună din lot.

“Atmosfera este excelentă şi trebuie să recunoaştem că asta a cam lipsit naţionalei în ultimii ani. Vreau să fiu cât mai aproape de fete, să veghez să fie totul bine, să aibă parte de toate condiţiile. De aceea, este prima dată când m-am pus şef de delegaţie. Mi-am propus să particip chiar şi la şedinţele tehnice, măcar acum, pe final de carieră, vreau să văd care sunt dedesubturile unei victorii sau ale unei înfrângeri, cum se pregătesc toate aspectele meciurilor cu miză. Ştiu sigur că o să am mari emoţii, mai ales la meciurile de calificare mai departe, dar o să încerc să fiu calm. Mă îngrozesc de pe acum gândindu-mă la meciurile cu miză”, a spus Gaţu, care a făcut referiri şi la absenţa unui obiectiv sau a promisiunilor de recompense financiare. “Nu s-a discutat despre obiectiv sau recompense. Nu dorim presiune înaintea meciurilor, ci dorim ca fetele să înţeleagă că fiecare meci are o importanţă maximă şi trebuie jucat la cea mai mare valoare. Am încredere că fetele vor realiza că au talent şi o şansă mare de a obţine un rezultat excelent. Sper ca evoluţia lor şi rezultatul final obţinut de echipa României să însemne un cadou frumos de Crăciun pentru toţi românii”.

De câte ori a avut ocazia să plece la un drum lung fără a zbura cu avionul, Cristian Gaţu nu a stat pe gânduri. Cunoscută fiind frica sa de înălţime, preşedintele FR Handbal a pornit la începutul săptămânii spre Danemarca, cu maşina. “M-am oprit prin ţară, iar vineri plec spre Danemarca. Voi face o oprire în Germania, dar luni trebuie să fiu deja la Aalborg, să le aştept pe fete şi să intrăm împreună în hotel”.

În final, Cristian Gaţu a făcut şi urări românilor, cu ocazia Zilei Naţionale. “Le doresc sănătate, dar şi solidaritate. Sper să ne recâştigăm valorile naţiei, adică ospitalitatea şi prietenia dintre noi, pentru că acestea au dispărut, din păcate!”.

Echipa României va pleca luni, spre Aalborg (Danemarca), unde va disputa meciurile din grupa A preliminară, după următorul program:

7 decembrie

Ora 19.15 – Spania-România

21.45 – Danemarca-Serbia

9 decembrie

19.45 – Serbia-Spania

21.45 – România-Danemarca

11 decembrie

19.45 – România-Serbia

21.45 – Spania-Danemarca.

În celelalte trei grupe preliminare vor juca echipele:

Grupa B
– Muntenegru, Croaţia, Rusia, Islanda

Grupa C –
Germania, Ucraina, Suedia, Olanda

Grupa D
– Norvegia, Franţa, Ungaria şi Slovenia.

Primele trei echipe clasate se vor califica în faza grupelor principale, în care nu vor avea loc meciuri cu formaţiile provenite din aceeaşi grupă preliminară, contând însă rezultatele directe din acea fază, în clasamentul iniţial. Primele trei clasate din grupele A şi B vor evolua în grupa principală I, iar primele trei clasate din grupele C şi D, vor evolua în grupa principală II (la datele 13, 14, 15 şi 16 decembrie). Din aceste două grupe principale se vor decide semifinalistele, adică formaţiile clasate pe primele două locuri, care vor juca încrucişat, în 18 decembrie. Învinsele vor disputa finala mică, iar învingătoarele din semifinale, vor evolua pentru medaliile de aur, ambele meciuri fiind programate în 19 decembrie, ultima zi a CE.

Partidele din faza grupelor principale se vor juca la MCH Multiarena (Herning, Danemarca), respectiv la Hakons Hall (Lillehammer, Norvegia), în timp ce semifinalele, finalele şi partidele de clasament final se vor derula în sala din Herning.

Primele trei clasate la CE din Danemarca şi Norvegia obţin automat calificarea la Campionatul Mondial din 2011.

Vezi si

Fotbal. Bucovina Rădăuți începe play-off-ul cu un meci pe teren propriu

Echipa antrenată de Ovidiu Murariu înfruntă sâmbătă, de la ora 15.00, formația FC Bacău Bucovina …