Tuesday , April 23 2024

Primul “cartonaș alb” din istorie a fost arătat într-un meci de fotbal feminin în Portugalia

De la Cupa Mondială FIFA din 1970, fanii fotbalului s-au obișnuit ca arbitrul să poată împărți cartonașe galbene și roșii doar jucătorilor care au comis o infracțiune. O inițiativă FIFA dă de acum posibilitatea arbitrilor care oficiază un meci să arate și „cartonașul alb”. În timpul meciului feminin dintre Benfica și Sporting Lisabona de sâmbătă (21 ianuarie), acest cartonaș a fost folosit pentru prima dată în fotbalul profesionist, relatează publicația online sportbible.com. citată de Mediafax.

Introducerea sa a avut loc în timp ce Benfica conducea cu 3-0 împotriva rivalei din oraș și a fost necesară atunci când personalul medical de la ambele echipe a intrat pe teren pentru a asista una dintre jucătoare.

Jucătoarea în cauză se plânsese că se simțea rău în prima parte a meciului, motiv pentru care taberele medicale s-au unit pentru a încerca să o ajute.

În urma acestei acțiuni, arbitrul a acordat un cartonaș alb inedit, ambelor echipe, în semn de recunoaștere a spiritului sportiv al acestora.

Acordarea cartonașului a fost aclamată și aplaudată de publicul spectator de pe Estadio da Luz.

Cartonașul alb este menit să arate recunoașterea cluburilor pentru actele de fair-play din timpul unui meci, în încercarea de a “îmbunătăți valoarea etică în acest sport”.

Cartonașul alb a fost introdus în Portugalia alături de multe inițiative ale FIFA din ultima vreme. Organismul internațional de conducere a fotbalului a introdus, de asemenea, posibilitatea efectuării de înlocuiri temporare în cazul intervenției asupra jucătorilor accidentați, precum și maimmulte minute suplimentare, modificare ce a fost des utilizată în timpul meciurilor din faza grupelor la Cupa Mondială 2022 din Qatar.

La fel ca și în cazul minutelor suplimentare, cartonașul alb a avut parte de reacții mixte pe rețelele de socializare.

Mulți oameni au răspuns cu aplauze și emoticoane de laudă, arătându-și aprecierea pentru ceea ce reprezintă acest cartonaș.

Cu toate acestea, alții au considerat că acesta nu-și are rostul.

Deocamdată, rămâne doar o inițiativă portugheză, așa că ochii vor fi ațintiți asupra campionatelor interne ale națiunii pentru a vedea cum reacționează fanii la cartonașul alb în timp.

În ceea ce privește Benfica, aceasta s-a impus confortabil cu 5-0 în fața marii sale rivale și s-a calificat în semifinalele Taca de Portugal. (Mediafax)

Vezi si

Novak Djokovic a fost ales Sportivul Anului 2023 la gala Premiilor Laureus. Lista câștigătorilor

Tenismanul sârb Novak Djokovic, liderul clasamentului ATP, a fost ales sportivul anului în cadrul celei …