Thursday , March 28 2024

PRIMUL AUR AL ROMÂNIEI LA TOKYO, CUCERIT DE SUCEVEANCA ANCUȚA BODNAR (VIDEO)

România a cucerit prima sa medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, miercuri, la canotaj, în proba feminină de dublu vâsle, prin suceveanca Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, care s-au impus detaşat în Finala A de la Sea Forest Waterway.

Amânate de câteva ori din cauza condițiilor meteorologice din zona Golfului Tokyo, care au făcut nenavigabile apele din zona amenajată special pentru concursurile olimpice de canotaj, cele șase finale reprogramate pentru miercuri dimineață au debutat cu proba de dublu vâsle feminin

Româncele au condus cu aproape 2 secunde după primii 500 de metri. Încă înainte de jumătatea distanței echipajul României defila cu un avans de mai bine de două bărci.

Româncele au făcut o demonstrație de forță, câștigătoarea medaliilor de aur fiind incontestabilă, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar având aproape 4 secunde în față, după 1.000 de metri.

În cele din urmă nici un alt echipaj nu a avut puterea de a se apropia, cele două sportive câștigând a doua medalie a României la Jocurile Olimpice.

Bodnar şi Radiş, vicecampioane mondiale (2019, Linz), au condus cursa de la un capăt la altul, câştigând cu timpul de 6 min 41 sec 03/100, stabilind şi cel mai bun timp olimpic. Precedenta performanţă aparţinea Marii Britanii (6:44.33) şi fusese stabilită în 2012, la Londra.

Medaliile de argint au fost câştigate de Noua Zeelandă (Brooke Donoghue, Hannah Osborne), în 6 min 44 sec 82/100, iar bronzul a revenit olandezelor Roos de Jong şi Lisa Scheenaard, cronometrate în 6 min 45 sec 73/100.

Bodnar şi Radiş (portdrapelul României la ceremonia de deschidere de la Tokyo) au adus a 20-a medalie de aur a canotajului românesc la Jocurile Olimpice. România a mai cucerit la JO alte 19 medalii, 10 de argint şi 9 de bronz.

La dublu vâsle masculin, Ioan Prundeanu şi Marian Enache s-au clasat pe locul al treilea în Finala B (6:16.86), încheind pe locul nouă în clasamentul general.

Pe nouă au încheiat şi fetele de la patru rame, Mădălina Hegheş, Elena Logofătu, Cristina Popescu, Roxana Anghel, după ce s-au clasat pe locul al treilea în Finala B (6:35.12).

România va mai fi prezentă miercuri într-o Finală A, la patru rame masculin (04:10, ora României), prin echipajul Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari.

Alte curse din concursul de canotaj în care suntem reprezentaţi sunt semifinalele de la dublu vâsle feminin – categorie uşoară (Ionela Cozmiuc, Gianina Beleagă), dublu rame masculin (Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă), dublu rame feminin (Adriana Ailincăi, Iuliana Buhuş) şi recalificările de la opt plus unu feminin (Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea), respectiv opt plus unu masculin (Alexandru Chioseaua, Florin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Bejan, Vlad Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni, Ciprian Huc, Adrian Munteanu).

 

Vezi si

LPS Suceava se menține pe podium în Liga Elitelor U14

LPS Suceava a rămas pe podium în Liga Elitelor U14, după ce a câștigat derbyul …