Friday , March 29 2024

Povestea neștiută și fascinantă a sucevencei Sonia Ursu-Kim, baschetbalista care a reprezentat România la JO de la Tokyo

Din cei 101 sportivi care au reprezentat România la Tokyo pentru Jocurile Olimpice s-a aflat și o baschetbalistă (componentă a echipei de baschet 3×3) care este de loc din municipiul Suceava. Sonia Ursu-Kim este o sportivă cu o istorie fascinantă și, totodată, poate cea mai exotică prezență din delegația țării noastre.

foto: Reuters

Născută la Suceava, la 24 iulie 1993, Sonia Ursu – Kim provine dintr-o familie mixtă în care mama sa este din partea locului, iar tatăl ei este din Coreea de Sud, inginer care lucra la un șantier naval din țara noastră. Sonia a crescut în Coreea de Sud (părinții mutându-se acolo la puțin timp după nașterea ei), apoi în România, de pe la cinci anișori chiar în Suceava, iar unii suceveni poate își mai aduc aminte de elegantul restaurant „Seul” deschis de mama sa și care a funcționat ani în șir la etajul unei clădiri vechi de pe strada Petru Rareș.

Dincolo de preparate din bucătăria coreeană și, ulterior, japoneză, acel restaurant oferea una din cele mai pitorești priveliști ale Sucevei, în contrast cu „cotidianul” un pic cam mohorât de la acea vreme al orașului. În tot cazul, un oraș cu nu foarte multe perspective pentru o tânără destul de ambițioasă și care avea o idee destul de clară despre sport.

Începuse la Suceava cu unul din cele mai complexe sporturi: înotul. Dar dacă la Suceava, care avea o oarecare infrastructură și la acea vreme și, de altfel, în aceasta s-a și format ca sportivă disciplinată, în ce privește baschetul – o altă disciplină sportivă unde atingerea performanței cere nu doar sacrificii, dar necesită și o anumită infrastructură – Suceava, la acea vreme, era deficitară. De altfel, de baschet s-a îndrăgostit în școala generală, la București, când deja era destul de înaltă și unde mama sa, mutându-se, deschisese un alt restaurant coreean. Sonia Ursu a putut să se afirme mai bine în acest sport și în interviurile date menționează despre rolul important pe care l-a avut profesoara sa, Lili Ciobanu, care a ghidat-o și a crezut în ea, deși, după cum chiar Sonia Ursu lasă a se înțelege, nu părea a fi foarte talentată de la bun început.

Sonia alături de soțul ei, Erik. Sursa foto: Asociația Sportivă Ștefan cel Mare Suceava

Când a împlinit 11 ani a început să joace baschet, iar în decursul timpului rezultatele nu au întârziat să apară.

S-a alăturat echipei naționale a României și a făcut parte din echipa care a câștigat Campionatul European U18 din Divizia B 2010. În octombrie 2012 a semnat cu echipa sud-coreeană Chuncheon Woori Bank Hansae în cadrul WKBL, deși primise oferte și din SUA. În Coreea de Sud a avut a înțelege mai bine experiența jocului în echipă pentru că în România se punea mai mult accent pe abilitățile individuale ale jucătorilor. A jucat la Campionatul Diviziei B U20 2013.

Apoi, din 2014 până în 2016 a jucat în Liga Națională a României, atât pentru Olimpia CSU Brașov, cât și pentru CSU Alba Iulia. Înainte de sezonul 2016-17 a semnat cu CEZ Nymburk. În sezonul următor s-a alăturat clubului Sleza Wroclaw în Polonia.

Având în vedere aspectul ei frumos și înălțimea de 1,78 m, nu este de mirare că a avut câteva apariții ca model în reviste în România, însă nu a fost niciuodată model de catwalk. Tot după cum chiar ea a spus, a renunțat la o carieră în modelling pentru sportul de performanță.

A ales să joace în sezonul din 2020 pentru Woori Bank Wibee, echipă din ţara orientală din care provine și tatăl ei și care a câştigat 6 campionate consecutiv.

După cum se știe, Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 au fost amânate pentru 2021 din cauza pandemiei și în premieră una din discipline era chiar baschetul 3×3, iar Naţionala României obţinuse calificarea directă. Sonia nu a fost descurajată cu totul, deși nu a ascuns o oarecare dezamăgire. „Este un vis devenit realitate şi bineînţeles că mă simt dezamăgită că nu s-a finalizat, însă sănătatea fiecărui atlet, fiinţă umană, este cel mai important lucru. Fără sănătate nu putem face absolut nimic, aşadar, cred că a fost o decizie grea, dar corectă”, spunea la acea vreme Sonia Ursu – Kim. Echipa feminină baschet 3×3 a României antrenată de Tatiana Gallova și alcătuită din 4 jucătoare și 2 rezerve – jucătoarele fiind Ancuţa Violeta Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu, Claudia Monica Cuic; iar rezervele sunt Anca Şipoş și Gabriela Irimia – a încheiat pe locul 7 competiția olimpică de la Tokyo din această vară. (D.P.)

Vezi si

Fotbal. Bucovina Rădăuți începe play-off-ul cu un meci pe teren propriu

Echipa antrenată de Ovidiu Murariu înfruntă sâmbătă, de la ora 15.00, formația FC Bacău Bucovina …