Tuesday , April 23 2024

Povestea extraordinară de viață a gimnastei de 41 de ani care bifeaza a saptea olimpiada la Rio

Gimnasta Oksana Şuşovitina (Uzbekistan) s-a calificat, duminică noapte, în finala la sărituri la Jocurile Olimpice de la Rio, sportiva în vârstă de 41 de ani participând la cea de-a şaptea ediţie, un nou record de participări consecutive.

susovitina

Sportiva uzbekă este o legendă a gimnasticii mondiale, fiind, la 41 de ani, cea mai în vârstă în activitate, potrivit News.ro.

Duminică noapte, ea a obţinut calificarea în finala probei sale favorite – săriturile – de pe locul 5, primind nota 14,900.

Oksana Şuşovitina s-a născut în iunie 1975, iar în 1999 a născut un băiat, Alisher, care în 2002 a fost diagnosticat cu leucemie. Atunci sportiva a decis să se mute în Germania, pentru ca fiul ei primească îngrijirea necesară. Şuşovitina a ales să concureze pentru Germania şi a revenit în competiţii pentru a câştiga banii de care avea nevoie pentru tratamentul băiatului.

La Jocurile Olimpice a participat prima dată în 1992, la Barcelona, când a făcut parte din echipa Comunităţii Statelor Independente medaliată cu aur, iar în 2008 şi 2012 a evoluat pentru Germania, în semn de recunoştinţă pentru această naţiune, care a ajutat-o să-şi salveze fiul diagnosticat cu leucemie, în 2002.

Înainte de Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, ea a anunţat că aceasta va fi ultima competiţie la care va participa. A preluat conducerea echipei Uzbekistanului, iar în februarie 2013, federaţia internaţională i-a dat acceptul de a-şi schimba din nou naţionalitatea şi pentru a-şi reprezenta ţara la JO de la Rio, din perioada 5-21 august.

Este multiplă medaliată europeană, mondială şi olimpică şi deţine recordul de participări consecutive la Jocurile Olimpice, prin prezenţa la Rio depăşindu-l pe bulgarul Iordan Iovcev, care bifase în 2012 a şasea participare.

Finala la sărituri la JO de la Rio va avea loc în 14 august.

Vezi si

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024, în frunte cu Istvan Kovacs

Patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, vor oficia la Campionatul European de fotbal …