Saturday , January 28 2023

Povestea extraordinară de viață a gimnastei de 41 de ani care bifeaza a saptea olimpiada la Rio

Gimnasta Oksana Şuşovitina (Uzbekistan) s-a calificat, duminică noapte, în finala la sărituri la Jocurile Olimpice de la Rio, sportiva în vârstă de 41 de ani participând la cea de-a şaptea ediţie, un nou record de participări consecutive.

susovitina

Sportiva uzbekă este o legendă a gimnasticii mondiale, fiind, la 41 de ani, cea mai în vârstă în activitate, potrivit News.ro.

Duminică noapte, ea a obţinut calificarea în finala probei sale favorite – săriturile – de pe locul 5, primind nota 14,900.

Oksana Şuşovitina s-a născut în iunie 1975, iar în 1999 a născut un băiat, Alisher, care în 2002 a fost diagnosticat cu leucemie. Atunci sportiva a decis să se mute în Germania, pentru ca fiul ei primească îngrijirea necesară. Şuşovitina a ales să concureze pentru Germania şi a revenit în competiţii pentru a câştiga banii de care avea nevoie pentru tratamentul băiatului.

La Jocurile Olimpice a participat prima dată în 1992, la Barcelona, când a făcut parte din echipa Comunităţii Statelor Independente medaliată cu aur, iar în 2008 şi 2012 a evoluat pentru Germania, în semn de recunoştinţă pentru această naţiune, care a ajutat-o să-şi salveze fiul diagnosticat cu leucemie, în 2002.

Înainte de Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, ea a anunţat că aceasta va fi ultima competiţie la care va participa. A preluat conducerea echipei Uzbekistanului, iar în februarie 2013, federaţia internaţională i-a dat acceptul de a-şi schimba din nou naţionalitatea şi pentru a-şi reprezenta ţara la JO de la Rio, din perioada 5-21 august.

Este multiplă medaliată europeană, mondială şi olimpică şi deţine recordul de participări consecutive la Jocurile Olimpice, prin prezenţa la Rio depăşindu-l pe bulgarul Iordan Iovcev, care bifase în 2012 a şasea participare.

Finala la sărituri la JO de la Rio va avea loc în 14 august.

Vezi si

Căpitanul echipei de futsal de la Fălticeni a debutat la naționala U19 a României

 Alexandru Pintilie a evoluat în cele două meciuri amicale disputate de România U19 în compania …