Saturday , April 20 2024

Peste 100 de tineri din patru regiuni europene se întrec la fotbal şi gastronomie la Pojorâta

Sefii delegaţiilor din Schwaben (Germania), Mayenne (Franţa), Cernăuţ (Ucraina) şi Suceava au prefaţat ieri cea de-a XIV-a ediţie a turneului “Patru regiuni pentru Europa”, competiţie programată la sfârşitul acestei săptămâni pe stadionul din Pojorâta. Pe lângă turneul de fotbal destinat băieţilor, ediţia din acest an are şi o latură culturală, în care 20 de tinere, câte 5 din fiecare regiune, vor lua parte la o competiţie în domeniul gastonomic

Turneu 4 regiuni (1) [800x600]

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Regional Schwaben (Germania), Jurgen Reichert, preşedintele Comisiei de Sport din departamentul Mayenne, Gerard Dujarrier şi reprezenţatii regiunii Cernăuţi (Cernăuţi), Varoslav Kurko şi Velentyn Manilich, au participat ieri la o conferinţă de presă în care au prefaţat cea de-a XIV-a ediţie a turneului internaţional de fotbal pentru juniori “Patru regiuni pentru Europa”, competiţie programată la sfârşitul acestei săptămâni pe stadionul din Pojorâta, recent modernizat pentru Liga a II-a.

Cu o tradiţie de 14 ani în spate, turneul a arătat Cătălin Nechifor, nu este doar un eveniment sportiv, ci şi un proiect de dezvoltare multiculturală. “In urmă cu 14 ani, poate nu credeam că o să ajungem aşa departe, dar prietenia care s-a legat între aceste patru regiuni a condus la continuitate şi la o dezvoltare multiculturală a acestui proiect. Este un model de bună practică, un proiect care nu este dedicat doar administraţiei sau lumii politice, ci unul care implică în acest an peste 100 de tineri”, a declarat preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, care a ţinut să precizeze că, în acest an, turneului i s-a adăugat şi o latură culturală, în care 20 de tinere, câte 5 din fiecare regiune, vor lua parte la o competiţie în domeniul gastonomic.

La rândul său, reprezentantul regiunii Schwaben a subliniat că respectul reciproc existent între participanţii a făcut ca turneul să ajungă la a 14-a ediţie. “Faptul că acest turneu a devenit unul de tradiţie are mai multe explicaţii. Una este că există un respect reciproc între participanţii, indiferent de situaţia politică în care se află fiecare regiune în parte. Apoi, este şi un proiect social, care se adresează şi oamenilor care stau pe partea mai puţin luminoasă a socieţătii. De asemenea este important să includem şi tinerii în astfel de proiecte, pentru că roadele se vor vedea mai târziu”, a spus Jurgen Reichert.

Delegaţiile echipelor participante la turneul “Patru regiuni pentru Europa” au ajuns la Suceava încă de miercuri. Joi au vizitat Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc şi  serele realizate aici prin proiectul finanţat şi de Consiliul Regional Schwaben, ieri au avut programate vizite la Universitatea “Stefan cel Mare” şi Cetatea de Scaun din Suceava, iar mâine, printre altele, vor ajunge pe Rarău.

Sucevenii şi-au propus să câştige trofeul la fotbal pentru a doua oară în istoria de 14 ani a competiţiei

Turneul propriu-zis de fotbal a debutat ieri după-amiază, pe stadionul din Pojorâta, cu întâlnirile Schwaben – Mayenne şi Suceava – Cernăuţi. Astăzi sunt programate partidele Cernăuţi – Mayenne (ora 15.30) şi Suceava – Schwaben (ora 17.30), iar mâine dimineaţă, ultima rundă programează meciurile Cernăuţi – Schwaben (ora 9.30) şi Suceava – Mayenne (ora 11.10), urmate de festivitatea de premiere, dar şi de joc amical între delegaţii celor patru regiuni.

Formată din jucători sub 16 ani de la LPS Suceava, CSS Rădăuţi şi CN “Nicu Gane” Fălticeni, selecţionata suceveană încearcă să câştige trofeul pentru a doua oară în istoria de 14 ani a competiţiei. “Sper să facem o figură frumoasă şi, de ce nu, să câştigăm trofeul, mai ales că jucăm acasă. Ne aşteaptă însă un turneu dificil, pentru că nemţii şi francezii vor veni cu echipe omogene, echipe cu care joacă şi în competiţiile interne”, a spus antrenorul Aurel Constantin, care va face echipă pe banca tehnică suceveană cu Viorel Stoica şi Iulian Darabă.

Selecţionata judeţului Suceava a pregătit ediţia din acest an a turneului “4 regiuni pentru Europa” prin două stagii centralizate la Năvodari şi Rădăuţi, stagii pe parcursul cărora a disputat mai multe meciuri de verificare cu CSS Rădăuţi, Hliboca (Ucraina), Academia “Gheorghe Hagi”, Bucovina Rădăuţi şi Somuz Fălticeni (Liga a IV-a).

 

Primăria Comunei Pojorâta, Asociaţia “Produs în Bucovina”, Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc, Inspectoratul Scolar Judeţean Suceava, Pensiunea “Tărăncuţa” din Rădăuţi, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Suceava, Asociaţia Judeţeană de Fotbal Suceava, Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni şi Clubul Sportiv Scolar Rădăuţi sunt partenerii competiţiei. (Dănuţ CHIDOVET

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …