Thursday , April 18 2024

Performanță istorică pentru canotorii suceveni la Europenele de la Munchen: 4 medalii de aur și 3 de bronz

 România a încheiat Campionatele Europene de canotaj de la Munchen, desfășurate la finalul săptămânii trecute, cu un rezultat excepțional: cinci medalii de aur și trei de bronz. Remarcabil este faptul că patru dintre cele cinci medalii de aur și toate medaliile de bronz au fost obținute de canotorii suceveni direct sau de echipaje din care au făcut parte aceștia. Din lotul deplasat de România la Europenele de la Munchen, format din 35 de sportivi, mai bine de jumătate au fost suceveni. Niciun oficial n-a catadicsit să primească delegația la întoarcerea în țară

Sâmbătă, suceveanca Ancuța Bodnar și botoșăneanca Simona Radiș, campioane olimpice la Tokyo, au câștigat medaliile de aur în proba de dublu vâsle feminin. Bodnar și Radiș s-au impus detașat, cu timpul de 07 min 14 sec 85/100, fiind urmate de Olanda (07:21.84) și Italia (07:23.04).

Tot sâmbătă, sportivii suceveni Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan au cucerit medaliile de aur în proba masculină de dublu rame la Campionatele Europene de canotaj de la Munchen. Cozmiuc și Bejan s-au impus cu timpul de 06 min 44 sec 28/100, devansând în finală Marea Britanie (06:46.52) și Spania (06:49.13).

Ziua de sâmbătă a adus astfel o performață deosebită pentru lotul României, care a  cucerit medalii în toate cele șase finale în care a participat sâmbătă, trei de aur, la dublu rame, feminin (Ioana Vrînceanu și Denisa Tîlvescu) și masculin (Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan), precum și la dublu vâsle feminin (Ancuța Bodnar și Simona Radiș) și trei de bronz, la patru rame feminin  – echipaj format din suceveanca Magdalena Rusu , alături de Mădălina Bereș, Iuliana Buhuș și Amalia Bereș-, patru rame masculin – echipaj format din sucevenii Mihăiță Țigănescu, Ştefan-Constantin Berariu, Florin Lehaci și Mugurel Vasile Semciuc –  și patru vâsle masculin  – echipaj format din sucevenii Ciprian Tudosă și Ioan Prundeanu, alături de Mihai Chiruță și Marian Enache.

Duminică, suceveanca Ionela Cozmiuc a obținut aurul la proba de simplu feminin. Canotoarea Ionela Cozmiuc s-a impus în cursa de simplu feminin, categoria ușoară. Ea le-a depășit pe sportivele din Grecia și Olanda.

Tot duminică, România, cu echipajul format din sucevencele Magdalena Rusu și Ancuța Bodnar, alături de Iuliana Buhuș, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Adrian Munteanu, a cucerit aurul în proba feminină de 8+1  la Campionatele Europene de canotaj de la Munchen.

Echipajul a fost cronometrat cu timpul de 06 min 26 sec 38/100, devansând Marea Britanie (06:28.02) și Olanda (06:35.68).
România a încheiat astfel Europenele de la Munchen cu un bilanț excelent, cinci medalii de aur și trei de bronz.
România a participat la competiție cu 11 echipaje, iar nouă dintre acestea s-au calificat în finalele pentru medalii. Din lotul deplasat de România la Europenele de la Munchen, format din 35 de sportivi, mai bine de jumătate au fost suceveni.

La Europenele de canotaj de anul trecut, de la Varese (Italia), România a cucerit șase medalii, două de aur și patru de argint. Aurul a fost obținut la dublu vâsle feminin (Nicoleta-Ancuța Bodnar, Simona Radiș) și 8+1 feminin (Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea), iar medaliile de argint au fost câștigate la patru rame masculin (Mihăiță țigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari), 8^1 masculin (Alexandru Chioseaua, Florin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Bejan, Vlad Dragoș Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni, Ciprian Huc, Adrian Munteanu), dublu rame feminin (Adriana Ailincăi, Iuliana Buhuș) și simplu vâsle categorie ușoară (Gianina Beleagă).

Niciun oficial n-a catadicsit să primească delegația la întoarcerea țn țară

Lotul de canotaj al României, format din 35 de sportivi, a fost primit, luni, la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, de conducerea Federației Române de Canotaj, rude, prieteni și cunoscuți, la întoarcerea de la Campionatele Europene de la Munchen (11-14 august), acolo unde canotorii români au cucerit cinci medalii de aur și trei de bronz.

La festivitatea de primire nu a participat Eduard Novak și nici vreun alt reprezentant al Ministerului Sportului.

Secretarul general al Federației Române de Canotaj, Sandu Pop, a subliniat performanța obținută de delegația României, cea mai mare din istoria FRC la o ediție a Campionatelor Europene.
“Este în primul rând meritul sportivilor, dar în același timp vreau să menționez aportul colectivului tehnic condus de antrenorul Antonio Colamonici și a colectivului medical coordonat de doctorul Vasile Oșean, fără aportul cărora nu am fi putut obține aceste rezultate frumoase. De asemenea, vreau să le mulțumesc cluburilor, dar și selecționerilor care i-au îndrumat pe acești minunați sportivi să vină la canotaj și să iubească acest sport”, a afirmat Pop.

Ciucă, după Europenele de canotaj: Suntem mândri de campionii României

Premierul Nicolae Ciucă i-a felicitat duminică pe membrii lotului României la Campionatele Europene de canotaj de la Munchen, care au obținut cinci medalii de aur și trei de bronz.

„Performanță istorică pentru lotul de canotaj al României, care a dominat finalele probelor la Campionatele Europene de la Munchen. Îi felicit cu multă căldură pe tinerii sportivi pentru rezultatele extraordinare și pentru determinarea de a obține victoria”, a transmis duminică premierul.

Nicolae Ciucă susține că „drumul de aur al canotajului românesc” continuă și spune: „Suntem mândri de campionii României!”.

 

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …