Saturday , April 20 2024

Oficial UEFA: “Steaua va fi EXCLUSĂ din cupele europene”

steaua

UEFA a anunţat, luni, că a deschis o procedură disciplinară în privinţa FC Steaua, cazul urmând să fie analizat de Comisia de Control şi Disciplină a forului în data de 21 iunie, iar decizia va fi anunţată pe 24 iunie. ziarulring.ro a discutat cu un important oficial FIFA şi UEFA care, sub protecţia anonimatului, lesne de înţeles, a explicat cum se va judeca acest caz.

“Am văzut şi eu comunicatul UEFA în cazul ‘Valiza’ şi pentru mine e foarte clar. Îi cunosc foarte bine pe cei din comisie, ştiu cum gândesc. Judecându-se pe 21 iunie, mi-e greu să cred că Steaua mai are vreo şansă sezonul acesta să joace în Europa. Experienţa îmi spune că această echipă nu va ieşi bine de la Comisia de Disciplină. Amendă sau excludere din competiţiile europene, acestea sunt cele două variante. La oricare dintre ele, se ajunge la juriul de apel. Or, nu este timp până la tragerea la sorţi a meciurilor din tururile preliminare să se analizeze apelul. Şi încă un amănunt. Nu se poate face comparaţie cu niciun caz precedent”, au declarat sure pentru ring.ro.

Oficialul s-a referit la situaţia lui FC Porto, echipă care, în vara lui 2008, a fost exclusă din Champions League de Comisia de Disciplină, (aceeaşi care judecă şi Steaua), pentru ca apoi să fie iertată la apel. De menţionat însă că, în acest caz, oficialii formaţiei Porto, care fuseseră judecaţi pentru mituirea unor arbitri în sezonul 2003-2004, nu primiseră condamnare la momentul judecării apelului.

Ce spune regulamentul forului european
Articolul 2, litera G, din Regulamentul UEFA de participare în Liga Campionilor, lămureşte situaţia Stelei: “Un club nu va putea participa în Champions League în cazul în care a fost implicat direct sau indirect în orice activitate care vizează aranjarea sau influenţarea rezultatului unui meci la nivel naţional sau internaţional, după intrarea în vigoare în aprilie 2007 a articolului 50 (alin. 3) din Statutul UEFA”.

Pe plan intern: minimum depunctare!
Unul dintre cei mai importanţi avocaţi ai LPF a declarat, pentru „ring”, că Steaua sigur nu va juca în cupele europene în sezonul viitor, iar pe plan intern va fi cel puţin depunctată pentru stagiunea 2013-2014. „Toate informaţiile care apar în aceste zile de la UEFA sunt în defavoarea Stelei. Este mai mult decât clar că Steaua va fi exclusă cel puţin un an din cupele europene. Văd că vor să înăsprească regulile şi sigur nu vor scăpa. Mai mult decât atât, cazul a fost redeschis şi la noi şi vor fi luate măsuri şi pe plan intern”, a declarat sursa noastră.

Cine judecă la UEFA dosarul “Valiza”
Preşedinte UEFA Disciplinary Body: Dr. Thomas Partl (Austria) – jurist, fost preşedinte al Federaţiei de Fotbal Austriece

Vicepreşedinte: Jacques Antenen (Elveţia) – fost procuror-şef al Cantonului de Vaud, actualmente şeful poliţiei din această zonă

Membri:

Sándor Berzi (Ungaria) – avocat, secretar general al Federaţiei Maghiare

Emilio García Silvero (Spania) – avocat, şeful Departamentului Juridic din cadrul Federaţiei Spaniole

Jim Stjerne Hansen (Danemarca) – secretar general al Federaţiei Daneze

Hans Lorenz (Germania) – jurist, om de afaceri

Rudolf Repka (Cehia) – secretar general al Federaţiei de Fotbal din Cehia

James Shaw (Irlanda de Nord) – preşedintele Federaţiei Nord-Irlandeze

Joël Wolff (Luxemburg) – secretar general al Federaţiei din Luxemburg

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …