Thursday , April 18 2024

Octavian Bellu: Noi vrem şi putem, totul e să poată şi fetele să urce pe podium la Olimpiada

Antrenorul coordonator al lotului de gimnastică spune că nu a fost niciodată total mulţumit de nivelul gimnasticii româneşti şi mai are de luptat să diminueze de din decalajul ce nedesparte de ţările de pe podiumul de la CM.

Octavian Bellu, cel mai titrat antrenor român, cu 16 medalii olimpice de aur şi peste 280 de medalii în competiţiile majore în gimnastica artistică, împlineşte joi vârsta de 60 ani. Într-un interviu acordat agenţiei Agerpress, priveşte înapoi în carieră şi spune: “Poate singurul exces a fost gimnastica, am stat atâţia ani de zile alături de marea performanţă şi nu îmi pare rău. Şi în continuare voi încerca să nu schimb nimic în felul meu de viaţă, să păstrez acelaşi echilibru ca de până acum. Voi face tot ce depinde de mine să nu mă izolez, să fiu la curent cu toate evenimentele, să fiu participant la evenimente într-un fel sau altul. Eu cred că de la o anumită vârstă, izolarea este cea mai mare greşeală, alături de gândurile negre, preocupări legate de ce se va întâmpla de acum încolo. Privesc lucrurile cu realism şi acesta este cel mai important”.

Întrebat cum merge pregătirea de la lotul naţional feminin, Octavian Bellu a răspuns: “Eu nu sunt mulţumit niciodată şi nu am fost niciodată mulţumit. Eforturile sunt mari, decalajul între România şi ţările de pe podium, aşa cum s-a văzut nu numai la Mondialele de la Rotterdam, dar şi înainte, este destul de semnificativ. Efortul nostru este să micşorăm acest decalaj, să reuşim până la Olimpiadă, pentru că asta este ţinta noastră, să prezentăm o echipă competitivă, care să lupte de la egal la egal cu favoritele, care apar din perspectiva ultimilor 5 ani, SUA, Rusia şi China.

Eu nu mă sperii şi nu m-am speriat niciodată de această concurenţă. Mijloacele le cunosc foarte bine, dar colectivul trebuie să răspundă pe măsura solicitărilor noastre, Nu e uşor, ştiu că sunt mai sever, mai riguros şi poate de aceea antrenamentele cu vechile generaţii au părut mai grele, dar fără astfel de pretenţii faţă de sportivi, marea performanţă este întâmplătoare sau conjucturală”. Următoarea competiţie majoră la care va participa lotul nostru vor fi Europenele de la Berlin, în luna aprilie.

Ţinta noastră este însă podiumul olimpic, iar Bellu a spus referitor la acest aspect: “Potenţial au aceste fete, au fost pe podium la marile competiţii, deşi unele s-au retras. Mă bucur că Sandra Izbaşa este liderul echipei, şi datorită performanţei de la olimpiadă, şi în continuare se pregăteşte cu seriozitate. A mai apărut Ana Porgras, cu medalia de aur de la Mondiale, care ne dă speranţa într-o participare valoroasă şi la Europene, Mondiale şi JO. Sunt câteva vârfuri pe aparate, dar potenţialul este mai scăzut la individual compus, fie pentru că nu lucrează deloc un aparat sau au un aparat mai slab. Noi vrem şi putem, dar trebuie şi gimnastele să şi dorească şi să poată”.

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …