Saturday , April 20 2024

Naționala masculină de handbal a ratat calificarea la mondiale. Stângă a demisionat

Vasile Stanga, antrenorul nationalei de handbal, si-a anuntat demisia imediat dupa meci

Echipa naţională de handbal masculin a României a ratat calificarea în play-off-ul CM din 2013, după ce a fost învinsă, duminică, la Minsk, de reprezentantiva Belarusului, scor 28-23 (15-12), în ultimul meci din grupa a 7-a a preliminariilor. La finalul partidei, selecționerul Vasile Stângă și-a anunţat demisia.

Belarus a condus cu 2-0, dar nici tricolorii nu s-au lăsat mai prejos în primele minute ale partidei, egalând prin Ghionea, 2-2 şi 3-3 (min. 11). Gazdele au reuşit apoi să se detaşeze la două goluri, 5-3 (min. 15), după două atacuri pierdute de România, care a egalat din nou, în doar un minut, 5-5. Au urmat însă momente mai confuze în jocul handbaliştilor lui Vasile Stângă, de care Belarus a profitat, cu atacuri rapide, 9-5 (min. 19). Ghiţă şi Ghionea au redus la 9-7, iar Şimicu a marcat pentru 10-9 (min. 24), după o acţiune individuală spectaculoasă. Gazdele au făcut eforturi să mărească diferenţa pe tabelă, 12-9 (min. 26), pentru ca la finalul primei reprize scorul să fie 15-12, după 30 de minute în care principalul atu al României a fost apărarea, dar a rămas datoare în ofensivă.

La reluare, jocul bun al vedetei Barcelonei, Serghei Rutenka, a dus scorul la 20-12 (min. 38), gazdele având şi un “ajutor” nesperat în ratările tricolorilor, care n-au găsit drumul spre poartă în prima parte a reprizei. “Ce facem? Nu dăm gol şase contra patru? Gata, am cedat?”, şi-a certat antrenorul Vasile Stângă jucătorii, la time-out-ul luat forţat de lipsa de inspiraţie a jucătorilor săi. În minutul 39, scorul era 21-12, cu România fără gol încă, astfel că soarta calificării în play-off părea deja decisă. Ghiţă a marcat primul gol în minutul 40 (21-13), diferenţa mare s-a menţinut (26-16, min. 51), iar jocul mult mai slab al României, faţă de prima repriză (trei aruncări de la 7 metri ratate şi 7 aruncări în bară), a contat enorm în ecuaţia calificării.

Marcatorii tricolorilor au fost Ghionea 5 goluri, Fenici 5, Ghiţă 3, Şimicu 2, Novanc 2, Csepreghi 1, Şania 1, Stamate 1, Florea 1, Talaş 1, Onyejekwe 1, în timp ce reprezentantiva Belarus i-a avut în prim-plan pe Rutenka 11 goluri, Brovko 4, Babişev 4.

În tur, la Bucureşti, echipa României s-a impus, cu 25-22 (12-14), încheind grupa a 7-a pe locul doi, cu 6 puncte, la fel ca liderul Belarus, care s-a calificat mai departe, graţie golaverajului din cele două meciuri directe (scor general 50-48). După două participări consecutive la turneele finale ale CM, România ratează şansa de a ajunge la ediţia din 2013.

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …