Tuesday , April 23 2024

Lance Armstrong, marturisire socanta despre dopaj la Oprah

Fostul ciclist american Lance Armstrong a admis că s-a dopat într-un lung interviu acordat, luni, realizatoarei TV Oprah Winfrey şi care va fi difuzat joi, a anunţat site-ul publicaţiei USA Today.

Cotidianul american, citând surse anonime, a afirmat că sportivul a recunoscut în premieră că s-a dopat, dar nu a detaliat metodele şi nici nu a numit eventuali complici în interviul acordat la vila sa din Austin vedetei Oprah Winfrey.

Oprah Winfrey a postat pe Twitter că interviul a durat mai mult de două ore şi jumătate, dar nu a dat mai multe detalii.

Cu câteva ore înaintea interviului, Lance Armstrong, în vârstă de 41 de ani, şi-a cerut scuze faţă de membrii fundaţiei Livestrong, organizaţiei înfiinţată de el şi care se ocupă de lupta împotriva cancerului.

Anul trecut, după o anchetă a USADA, care a descoperit că fostul câştigător al Turului Franţei s-a dopat sistematic, Federaţia Internaţională de Ciclism (UCI) i-a anulat lui Armstrong întregul palmares începând cu 1 august 1998 şi l-a suspendat pe viaţă din activitatea sportivă. Armstrong nu a contestat această decizie.

Uniunea Ciclistă Internaţională a anunţat, în luna octombrie, că i-a retras lui Lance Armstrong cele şapte titluri din Turul Franţei, după raportul (USADA) în care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic. Armstrong a câştigat Marea Buclă între anii 1999 şi 2005. Lance Armstrong s-a retras definitiv din ciclism la începutul anului 2011.

USADA a publicat, pe site-ul său, dosarul cu peste 1.000 de pagini realizat în cazul Lance Armstrong, care conţine probe evidente şi mărturiile depuse de foşti coechipieri ai rutierului, ce dovedesc că americanul crease un sistem complex de dopaj, la echipa la care evoluat, US Postal.

USADA îl acuză pe fostul sportiv că a utilizat substanţe interzise, printre care EPO şi steroizi, precum şi transfuzii sanguine, de-a lungul carierei sale. Potrivit mărturiilor culese de USADA, mai mulţi coechipieri ai lui Armstrong s-au dopat în acelaşi timp cu liderul echipei.

Vezi si

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024, în frunte cu Istvan Kovacs

Patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, vor oficia la Campionatul European de fotbal …