Saturday , April 20 2024

JO Beijing. Kamila Valieva, noua senzație a patinajului mondial, suspectă de dopaj

Festivitatea de premiere pentru competiția de patinaj artistic pe echipe de la JO Beijing 2022 nu a avut loc, iar motivul a fost aflat. Este vorba despre un test antidoping al sportivei Kamila Valieva, 15 ani, noua stea a patinajului mondial.

Kamila Valieva, prima patinoatoare care reușește o cvadruplă la Jocurile Olimpice, ar fi fost depisată pozitiv la un test efectuat înaintea Jocurilor, iar ceremonia de decernare a medaliilor pe echipe, unde Comitetul Olimpic Rus luase aurul, a fost amânată.

Unele surse din Rusia susţin că substanţa ar fi trimetazidină, un medicament folosit de obicei pentru a preveni atacurile de angină şi pentru a ajuta circulaţia sângelui către inimă.

Situaţia se complică şi mai mult pentru că, în conformitate cu Codul Mondial Antidoping, Valieva este o “persoană protejată”. Aceasta înseamnă că, în calitate de “sportivă care la momentul încălcării regulilor antidoping nu a împlinit vârsta de şaisprezece ani”, Valieva nu poate fi considerată oficial că se face vinovată de o încălcare a regulamentului antidoping.

În prezent sunt implicate mai multe echipe juridice care lucrează la acest caz complex, iar o decizie ar urma să fie luată joi.

Dacă Valieva este găsită dopată, atunci eventualele sancţiuni vor fi mult mai puţin severe decât dacă ar avea peste 16 ani, iar rolul pe care l-a jucat anturajul ei va fi analizat atent.

Valieva a avut miercuri programat un antrenament și ea a apărut împreună cu Alexandra Trusova, colega ei. Kamila a părut că nimic nu s-a întâmplat, a glumit cu Alexandra și s-a purtat fix precum o puștoaică de 15 ani. “Toți ochii au fost pe Kamila. Ea e obișnuită cu atenția, dar probabil că n-a avut niciodată o audiență atât de mare la un antrenament”, a notat sursa citată.

Pe gheață a fost și Anastasia Gubanova, o patinoatoare născută în Rusia care reprezintă Georgia. “Ar fi mare păcat să pățească ceva Kamila”, a declarat aceasta.

 

Vezi si

Bucovina Rădăuți rămâne neînvinsă în play-off-ul Ligii a III-a

În etapa a IV-a, echipa antrenată de Ovidiu Murariu a remizat, scor 0-0, pe terenul …