Friday , April 19 2024

Jignirile dintre Iancu şi Piţurcă intră sub incidenţa comisiilor disciplinare

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că jignirile pe care şi le-au adresat Victor Piţurcă şi Marian Iancu intră sub incidenţa comisiilor disciplinare ale LPF.

“Eu nu sunt nici procuror şi nici anchetator. Jignirile lor intră sub incidenţa comisiilor disciplinare ale LPF. Nu sunt profesorul sau educatorul lor. Deocamdată nu a făcut nimeni memoriu la Ligă, iar Comisia de Disciplină nu e obligatoriu să se autosesizeze. O să vedem ce o să fie”, a spus Dragomir.

Întrebat dacă Piţurcă şi Iancu merită sancţiuni dure din partea Comisiei de Disciplină, Dragomir a răspuns:

“Nu pot să spun eu ce sancţiuni merită. Nu răspund la întrebarea asta. Articol în regulament există pentru jigniri, iar cea mai dură sancţiune este «persona non grata». Dar e greu să se ajungă să fie declarat cineva «persona non grata» în fotbalul românesc”.

Dumitru Dragomir a menţionat că emisiunile TV fac mult rău fotbalului românesc.

“Aceste emisiuni fac un foarte mare rău fotbalului românesc. Dar asta este, şi eu mă duc la emisiuni, ce să facem? Oricum, cred că Piţurcă şi Iancu au căzut fiecare în capcana celuilalt”, a adăugat Dragomir.

CNCD cere să se ia măsuri în cazul jignirilor dintre Iancu şi Piţurcă

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, că va solicita federaţiei, ligii şi Consiliului Naţinal al Audiovizualui să ia măsuri în cazul jignirilor pe care şi le-au adus Marian Iancu şi Victor Piţurcă.

“Astăzi vom trimite o adresă către Federaţia Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal, respectiv Consiliul Naţional al Audiovizualului. De la federaţie şi de la ligă vom solicita să analizeze acest incident şi să aplice regulamentul de disciplină, articolele 50, 52 şi 54 şi să ia măsuri în acest caz. Raportat la Consiliul Naţional al Audiovizualului, vom solicita să analizeze atitudinea şi responsabilitatea producătorului de emisiune şi a moderatorului. Dacă moderatorul avea obligaţia să atragă atenţia celor două persoane asupra unui limbaj decent şi dacă avea obligaţia să întrerupă convorbirea telefonică. Ăsta este primul pas pe care îl vom face noi. Instituţia noastră poate aplica sancţiuni, dar în primă fază aşteptăm ca federaţia şi liga să-şi aplice propriile regulamente. Dânşii întotdeauna promovează ideea că sunt o organizaţie autonomă care are propriile reguli şi le dăm posibilitatea să-şi demonstreze această autonomie. În caz contrar, dacă nu se vor lua măsuri, îmi rezerv dreptul de a informa UEFA”, a declarat, miercuri, Asztalos.

Iancu şi Piţurcă se atacă public de câteva zile, scandalul dintre cei doi culminând cu un dialog jignitor pe care l-au avut, marţi seară, prin telefon, într-o emisiune TV. Oficialul FC Timişoara l-a făcut pe Piţurcă “homosexual”, iar fostul selecţioner a spus despre Iancu că este “garoi”, “ţigan” şi “magraon”.

Înaintea începerii ediţiei 2010-2011 a Ligii I, Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a decis monitorizarea persoanelor care recidivează cu declaraţii jignitoare sau calomnioase, urmând ca aceastea să fie excluse din activitatea fotbalistică sau să fie declarate “persona non grata”.

“În conformitate cu dispoziţiile art. 36 din Statutul FRF, Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal:

1. Ia act de declaraţiile jignitoare şi calomnioase făcute de oficiali ai cluburilor, de finanţatori sau de persoane a căror apartenenţă la anumite cluburi este de notorietate, la adresa altor oficiali;

2. Constată faptul că aceste declaraţii aduc grave prejudicii imaginii fotbalului şi că ele au devenit un fenomen cronic, care alterează esenţial climatul de sportivitate şi fair-play;

Dată fiind gravitatea acestui fenomen, pentru contracararea sa fermă, începând cu data de 7 iulie 2010, se aprobă aplicarea următoarelor măsuri:

a) Supravegherea operativă a activităţii Comisiilor de Disciplină ale FRF şi LPF, pentru a urmări modul în care acestea aplică sancţiuni disciplinare persoanelor care jignesc sau calomniază.

b) Monitorizarea persoanelor care au recidivat în declaraţii jignitoare sau calomnioase, în scopul ca acestea să suporte cele mai grave sancţiuni ce pot fi aplicate, respectiv, excluderea din activitatea fotbalistică sau declararea «persona non grata»”, se menţiona într-un comunicat al Federaţiei Române de Fotbal din 8 iulie.

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …