Friday , March 29 2024

Handbal: Româncele ataca podiumul Europenelor

Echipa României întâlneşte marţi Spania, vicecampioana europeană, în meciul său de debut la ediţia 2010 a Campionatului European de handbal feminin, găzduit între 7 şi 19 decembrie de Danemarca şi Norvegia.

Echipa antrenată de Radu Voina este la al 8-lea turneu final de CE, ratând o singură prezenţă, în 2006. Cea mai bună performanţă este un loc 4 la ediţia 2000 din România. În grupa A a competiţiei, la Aalborg, tricolorele vor juca în ordine cu Spania (7 decembrie, ora 19,15), Danemarca (9 decembrie, ora 21,45) şi Serbia (11 decembrie, 19,45). Primele 3 din grupă avansează în grupa principală.

România are prilejul să scape de complexul ce tinde să devină Spania, care ne-a barat drumul către medalii la CE 2008 (18-26) şi la CM 2009 (25-26). Fetele au ocupat locul 5 la Europeanul din Macedonia, respectiv locul 8 la Mondialul din China, în timp ce ibericele au obţinut argintul la CE şi locul 4 la CM.

Echipa României nu poate conta pe două jucătoare de bază, Carmen Amariei şi Ramona Maier Farcău, ambele accidentate, dar a arătat în meciurile de pregătire, inclusiv la Cupa Mondială de la Aarhus, pe care a câştigat-o, că are potenţial de a se bate de la egal la egal cu favoritele la medalii: Norvegia, campioana europeană en titre, Rusia, campioana mondială, Franţa, Danemarca sau Germania.

Meciul de debut cu Spania se anunţă, aşa cum remarca şi căpitanul Cristina Vărzaru, cel mai important pentru naţionala feminină. O victorie ar da un plus de încredere şi moral fetelor, în timp ce un eşec ar tăia aripile formaţiei noastre. Pentru acest turneu final, Radu Voina a cerut ca fetele să nu aibă un obiectiv obligatoriu, pentru a diminua presiunea de pe umerii lor, demers cu care federaţia a fost de acord. Cristian Gaţu, presedintele FRH, se arată însă convins că româncele vor urca pe podium, în timp ce Ioan Gavrilescu, presedintele Oltchim, vede România campioană continentală. După 2005, când cucerea argintul la CM din Rusia, România a plecat mereu ca favorită la medalie, în competiţiile următoare, dar podiumul a rămas un vis spulberat de fiecare dată.

Iată componenţa celorlalte grupe:
Grupa B (Aarhus): Rusia, Muntenegru, Croaţia, Islanda
Grupa C (Larvik): Germania, Ucraina, Suedia, Olanda
Grupa D (Lillehammer): Norvegia, Franţa, Ungaria, Slovenia.

Primele 3 clasate din fiecare grupă avansează în grupele principale, în care se ţine cont de rezultatele directe, prima cu echipele din grupele A si B (Herning), a doua (Lillehammer) cu formaţiile din grupele C şi D.

Primele două clasate în grupele principale joacă încrucişat semifinalele, programate pe 18 decembrie, iar duminică 19 decembrie au loc finala mare şi cea mică, toate la Herning, în Danemarca.

Vezi si

LPS Suceava se menține pe podium în Liga Elitelor U14

LPS Suceava a rămas pe podium în Liga Elitelor U14, după ce a câștigat derbyul …