Friday , March 29 2024

Hamilton se impune pe circuitul Yas Marina dupa abandonul lui Vettel

Pilotul echipei McLaren-Mercedes Lewis Hamilton a pus capăt unei serii de evoluţii cenuşii, câştigând Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi după ce a profitat, duminică, de abandonul surprinzător al campionului mondial Sebastian Vettel, survenit în primul tur al cursei de pe circuitul Yas Marina.

Vettel a abandonat ultima dată în Marele Premiu al Coreei de Sud, desfăşurat în 24 octombrie 2010. Totodată, Grand Prix-ul din Golf a fost primul în acest sezon în care niciun pilot al echipei Red Bull nu a urcat pe podium.

Duminică, Sebastian Vettel a pornit exploziv în cursă din pole position, distanţându-se de adversarii săi încă din primi metrii parcurşi. Însă în virajul al doilea, monopostul germanului s-a răsucit pe pistă după ce roata dreapta-spate a ieşit de pe jantă. Vettel şi-a târât maşina până la standuri, dar mecanicii Red Bull au constatat că distrugerile monopostului sunt atât de mari încât nu îl mai pot trimite pe dublul campion mondial pe pistă. Sebastian Vettel a ieşit dezamăgit din maşină şi a fost consolat pentru primul său abandon din acest sezon chiar de patronul F1, Bernie Ecclestone.

Lewis Hamilton, al doilea la start, a mulţumit destinului pentru oportunitatea primită şi, spre deosebire de multe alte curse din 2011, a evoluat fără greşeală până la final, trecând primul linia de sosire pentru a treia oară în acest an.

Fernando Alonso a fost pe locul 5 la start şi imediat după plecarea în cursă l-a întrecut pe Mark Webber (locul 4 pe grilă). Apoi, tot în primul tur, spaniolul l-a depăşit şi pe Jenson Button (locul 3 pe grilă) şi a ţinut aproape de liderul Hamilton. Alonso a făcut primul schimb de pneuri în acelaşi timp cu pilotul britanic, dar la cel de-al doilea a rămas două tururi în plus pe pistă faţă de rivalul de la McLaren-Mercedes, încercând să profite de comportamentul mai bun al monopostului Ferrari cu cauciucurile soft. Manevra a fost foarte aproape să reuşească, însă un monopost HRT i-a luat faţa lui Alonso la intrarea la boxe, făcându-l pe spaniol să piardă timp preţios. Hamilton şi-a recuperat prima poziţie, în timp ce pilotul Ferrari a trebuit să se mulţumească numai cu locul secund.

La Abu Dhabi, bătălia cea mai interesantă s-a dat pentru ultima treaptă a podiumului, între trei concurenţi, Jenson Button, Mark Webber şi Felipe Massa. Câştig de cauză a avut pilotul McLaren, iar Webber (Red Bull) şi Massa (Ferrari) l-au urmat în această ordine.

Michael Schumacher a terminat cursa pe locul 7, fiind depăşit din nou de coechipierul său de la Mercedes, Nico Rosberg, care a trecut linia de sosire al şaselea. Pe locurile 8-10 s-au clasat în ordine Adrian Sutil. Paul di Resta (ambii de la Force India) şi Kamui Kobayashi (Sauber).

Formula 1 şi-a stabilit de ceva vreme învingătorii, Sebastian Vettel şi Red Bull, astfel că în clasamente generale nu mai sunt aşteptate modificări importante. Mark Webber (233 de puncte) şi mai ales Fernando Alonso (245 de puncte) vor încerca în ultima etapă, Marele Premiu al Braziliei, să obţină punctele necesare să termine pe locul doi al clasamentului piloţilor, ocupat în acest moment de Jenson Button (255 de puncte). După abandonul de duminică, Vettel rămâne cu 374 de puncte.

La constructori, Red Bull a trecut de 600 de puncte acumulate într-un sezon, având acum 607. McLaren a “strâns” 482 de puncte, în timp ce Ferrari numai 353 de puncte.

Cortina va cădea în Marele Circ după Marele Premiu al Braziliei, care va avea loc în 27 noiembrie, la Sao Paulo. (Mediafax)

Vezi si

Fotbal. Bucovina Rădăuți începe play-off-ul cu un meci pe teren propriu

Echipa antrenată de Ovidiu Murariu înfruntă sâmbătă, de la ora 15.00, formația FC Bacău Bucovina …